Tijuana – knarkkartellernas slagfält

BUENOS AIRES. Den mexikanska miljonstaden Tijuana har den senaste veckan förvandlats till ett blodigt slagfält i kriget mellan olika narkotikakarteller. Ett sextiotal stympade kroppar har hittats på olika platser runt om i staden, och analytiker varnar nu för bildandet av en ny kartell.

När tolv män hittades döda på en lågstadieskola i Tijuana i förra veckan innebar det slutet på det relativa lugn som under en tid rått i staden. Som så ofta i maffians uppgörelser visade kropparna tecken på brutal tortyr - flera av dem hade fått tungan avskuren.

Olika fraktioner i Arellano Felix-familjen, som dominerar denna gränsstad, har sedan dess inlett en våldsam kamp om kontrollen av kokainsmugglingen.

I helgen hittades två personer som skjutits till döds och fem andra som misshandlats och sedan kvävts. Två halshuggna kroppar, vars huvuden låg i svarta soppåsar, påträffades också. Vid huvudena fanns en lapp med texten: "Detta är Murarens folk", med syftning på den fraktion som nu försöker bilda en ny kartell.

Totalt ett sextiotal dödsoffer har krävts på bara en vecka i denna stad, som är strategiskt viktig för narkotikakartellerna, då den ligger på gränsen till USA-delstaten Kalifornien, en av världens största kokainmarknader.

Striden om Tijuana utgör samtidigt en del av det krig som rasar i Mexiko mellan två rivaliserande allianser av karteller. Den ena av dem leds av Joaquin "El Chapo" Guzman (från Sinaloakartellen) och den andra av den fruktade para­militära gruppen Zetas (som är den så kallade Golfkartellens väpnade gren). Bara i år har uppgörelserna mellan dem krävt omkring 3.000 liv runt om i Mexiko.

President Felipe Calderón har försökt ta kontroll genom att sätta in 36.000 soldater. Men hittills har det bara lett till ökat våld.

Calderóns kritiker menar att han inte i tillräckligt hög grad har bekämpat den korruption i såväl i rättsväsendet som bland politiker som ger maffian skydd. Presidenten har sett sig tvungen att sluta en pakt med det gamla maktpartiet PRI - med dokumenterat nära band till flera karteller - för att få en majoritet i kongressen, vilket har gynnat PRI, som ser ut att kunna göra sitt bästa val på länge i nästa års parlamentsval.

Samtidigt har våldet börjat drabba civila i allt högre grad. Vid en granatattack mot ett civilt nationaldagsfirande i staden Morelia nyligen dödades åtta personer och ett hundratal skadades.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-08