Muthärva fällde Perus regering

BUENOS AIRES. En muthärva med ett norskt oljebolag i centrum har fått hela Perus regering att avgå. Landets alltmer impopuläre president Alan García får nu inrikta sig på att försöka bilda ny regering, samtidigt som maoistgerillan Sendero luminoso förefaller ha fått nytt liv efter den dödligaste attacken på mer än ett decennium.

President Alan García har haft en jobbig vecka. Inte nog med att den peruanska börsen i fredags föll med historiska tio procent samtidigt som minst tolv regeringssoldater och två civila dödades i en gerillaattack i södra Peru.

García tvingades dessutom ta emot sin regerings avskedsansökan på fredagskvällen, till följd av en korruptionsskandal som briserade förra helgen.

Peruansk teve presenterade då en rad graverande inspelningar av telefonsamtal som gav vid handen att det norskägda oljebolaget Discovery Petroleum International (DPI) mutat politiker från regeringspartiet och höga tjänstemän i landets statliga oljebolag för att komma över kontrakt på oljeutvinning i bland annat ett känsligt regnskogsområde.

Norska DPI förnekade snabbt all inblandning i härvan. Men regeringen bröt samarbetet med bolaget, och en pressad president Alan García fick kort därefter ta emot sin energiministers avskedsansökan, och några dagar senare alltså hela regeringens.

Nu väntar en svår politisk balansakt för García, som måste utse en ny regering som kan stävja det uppror som brutit ut i kongressen. Han är väl medveten om att hela 77 procent av peruanerna tyckte att han gjorde ett dåligt jobb redan innan skandalen briserade. Det lär inte ha blivit färre sedan dess.

Samtidigt kommer oroande rapporter från Perus fattiga landsbygd. Armén misstänker att den attack som krävde 14 liv natten till fredagen utfördes av Sendero luminoso, vilket i så fall är gerillans blodigaste aktion på mer än ett decennium.

Mannen som med järnhand närapå krossade Sendero Luminoso på 1990-talet, den numera åtalade - men i breda folklager fortfarande populäre - expresidenten Alberto Fujimori, följer sannolikt utvecklingen noga.

Erik de la Reguera