Bolivia håller andan igen

BUENOS AIRES. Bolivias politiska kris föreföll på måndagen vara på väg att fördjupas, sedan förhandlingarna mellan president Evo Morales och ledarna för landets upproriska provinser brutit samman.

Evo Morales och hans bittra motståndare från provinserna Tarija, Beni, Santa Cruz och Chuquisaca kom på söndagskvällen ut tomhänta efter tio timmars slutmangling i staden Cochabamba.

- Det gick inte att nå en överenskommelse. Ingenting har skrivits under, sade Tarijas guvernör Mario Cossio efter mötet.

Därmed riskerar den våldsspiral som i början av september krävde ett trettiotal människoliv i Bolivia att ta ny fart. Närmast väntar omfattande manifestationer i huvudstaden La Paz, när Moralesanhängare senare i veckan ska försöka pressa kongressen till att utlysa en folkomröstning om den nya grundlag som är själva kärnan i konflikten.

Samtidigt vill Morales också kalla till nyval i juni nästa år - ett och ett halvt år tidigare än planerat. Avsikten är att skaffa sig majoritet i kongressens båda kamrar, vilket regeringspartiet inte har i nuläget.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-06