Folkomröstning för naturen

BUENOS AIRES. När Ecuadors omkring nio miljoner väljare på söndagen gick till valurnorna för att folkomrösta om en ny grundlag stod självaste naturens rättigheter på spel. Med i potten fanns också president Rafael Correas politiska framtid.

Det var efter en årslång politisk process, där en grundlagsförsamling först valts och sedan radikalt omarbetat landets författningstext paragraf för paragraf, som köerna började ringla utanför vallokalerna i Ecuador.

Några officiella resultat väntades inte förrän sent på söndagskvällen svensk tid. Men skulle det bli ett ja, vilket flera opinionsinstitut spått, blir regnskogsrika Ecuador första land i världen med en konstitution som ger ekosystemen okränkbara rättigheter.

Tidigare har flera länder, däribland Sverige, gett sina invånare grundlagsstadgad rätt att vistas i naturen och skyldighet att behandla den varsamt. Miljöaktivister som förespråkar det ecuadorianska förslaget menar dock att det är nydanande eftersom det inte utgår från ett "människocentrerat" perspektiv, vilket stärker naturskyddet.

I författningstexten märks att grundlagsförsamlingen dominerats av vänsterpartier och ursprungsfolk som stöder landets socialistiske president Rafael Correa. Inte minst när det gäller indianers rätt till traditionell mark, medborgarnas sociala rättigheter som skola och sjukvård, och möjligheterna att delta i den lagstiftande processen.

Den ekonomiska eliten i landet har tillsammans med den katolska kyrkan och protestantiska trossamfund drivit en hård nej-kampanj, eftersom de menar att den nya grundlagen gör det lätt för staten att förstatliga företag, inte stänger dörren helt för abort och ger grönt ljus för homosexuellt partnerskap.

Borgmästaren i staden Guayaquil, Jaime Nebot, har också varnat för att presidentens makt ökar på bekostnad av regionerna och att Correa nu kan bli omvald och sitta kvar till år 2017.

President Correa har upprepade gånger sagt att han kommer att avgå om det blir ett nej. Men de sista opinionsundersökningarna före valdagen tydde på att hans ja-linje skulle segra med omkring 57 procent av rösterna.

- Det här är ett val mellan en ny samhällsmodell baserad på solidaritet, rättvisa och välstånd för alla, och den gamla vanliga där lagen är "allt till mig, inget till de andra", sade Correa inför omröstningen.

Erik de la Reguera

DN 2008-09-28