Mutskandal besvärande för Argentinas president

BUENOS AIRES. I Argentina blir nu den politiska affär som getts namnet "väskskandalen" allt mer besvärande för president Cristina Kirchner. Enligt nya uppgifter som framkommit vid en rättegång i USA ska hon förra året ha tagit emot omkring 28 miljoner kronor i hemliga kampanjbidrag från Hugo Chávez.

När den venezuelansk-amerikanske affärsmannen Guido Antonini i augusti förra året fastnade i tullen på en flygplats i Buenos Aires var det upptakten till en historia om spioneri, svek och mutor som nu rullas upp i en för Argentinas regering högst pinsam rättegång i Miami.

En nitisk tullanställd, som senare skulle nå stjärnstatus och något oväntat posera i Playboy, upptäckte att något inte stod rätt till i den resväska som Antonini bar på. Han hade då precis anlänt från Caracas med ett litet plan som chartrats av det statliga argentinska energibolaget. I väskan påträffades 800.000 dollar.

Händelsen väckte uppmärksamhet i medierna eftersom Venezuelas president Hugo Chávez skulle besöka Argentina bara ett par dagar senare, bland annat för att visa sitt stöd för Cristina Kirchners presidentvalskampanj. Den utpekade affärsmannen lyckades trots det slingra sig ur situationen och fly till sitt hem i Miami, USA.

Där hade historien kunnat ta slut. Men i stället hade den knappt börjat.

Antonini bestämde sig nämligen för att samarbeta med amerikanska FBI, som fattat intresse för affären. När fyra venezuelaner och en uruguyan senare tog kontakt med Antonini och uppmanade honom att inte berätta för någon vem pengarna varit ämnade för, fastnade det därför på FBI:s inspelningar.

Männen erbjöd Antonini två miljoner dollar för att hålla tyst, och de hotade med repressalier mot hans döttrar om han inte gjorde det. Efter att ha gripits av polisen erkände fyra av de fem männen att de arbetat på uppdrag av den venezuelanska underrättelsetjänsten.

Enligt FBI finns också bevis för att resväskans avsändare var Hugo Chávez och att pengarna var avsedda för Cristina Kirchners presidentvalskampanj. Det har dementerats vid upprepade tillfällen av Argentinas regering, och Cristina Kirchner har i hårda ordalag fördömt den "amerikanska smutskastningskampanjen".

Men mängden vittnesmål och inspelningar gör att Kirchner får allt svårare att värja sig. I tisdags var det Antoninis tur att vittna. Han hävdade att resväskan inte varit hans. Och inte nog med det. Det hade funnits en till resväska.

- När jag släpptes av tullen kom en av tjänstemännen från Venezuelas statliga oljebolag fram och frågade var resten av pengarna tagit vägen. Han sade att det fanns en till resväska, med 4,2 miljoner dollar i, sade Antonini inför rätten.

Uppgifterna kommer olägligt för Cristina Kirchner, som just nu befinner sig i New York för att närvara vid öppningen av FN:s generalförsamling och omförhandla den utlandsskuld som Argentina ställde in avbetalningarna på efter krisen 2001.

Erik de la Reguera

DN 2008-09-25