Stöd Haiti (ekar jag efter Wyclef, Matt och Mia)

När jag var i Haiti i förra veckan besöktes landet också av artisten Wyclef Jean (som föddes i Croix-des-Bouquets, nära Port-au-Prince) och skådespelaren Matt Damon. De var där på blixtvisit för att rikta omvärldens uppmärksamhet mot den humanitära kris som uppstått i orkanernas spår.

Jag bodde ett par nätter på samma hotell som dem och hamnade en gång precis bakom Wyclefs karavan av svarta stadsjeepar och polisbilar. Stor uppståndelse. Big star.

Nu är det Mia Farrows tur att besöka detta svårt utsatta land. Skådespelerskan är på plats för Unicefs räkning och säger, enligt nyhetsbyråerna, att "det behövs hjälp NU!". Allt medan kamerorna smattrar.

Stjärnornas engagemang och det medföljande mediespektaklet väcker ofta skepsis bland dem som på plats ser cirkusen dra förbi.

Själv ser jag pragmatiskt på saken. Låt oss hoppas att det kan bidra till att FN:s medlemsländer hostar upp de 107 miljoner dollar som organisationen tidigare vädjat om (att jämföras med de 700 miljarder dollar, som den amerikanska bankakuten beräknas kosta). För det behövs verkligen.

När landets regering står som förlamad och inte verkar kunna hjälpa sina medborgare, måste någon annan göra det. Nu varnar flera hjälporganisationer för en förestående livsmedelskris och att tre miljoner kan drabbas av svält.

När jag var i Haiti kom jag själv i kontakt med Läkare utan gränser och Hoppets stjärna, som utför viktiga insatser i en svår situation. Även Röda korset, Rädda barnen och Svenska kyrkan deltar i räddningsinsatsen (påpeka för all del om jag missat någon).

Stöd gärna deras arbete.