Beväpnade gäng styr i förortsslummen

PORT-AU-PRINCE. I Port-au-Prince ökända slumkvarter, Cité Soleil, har en folksamling bildats framför ett av de många plåtskjul som fyller gränderna. Jag och en fotografkollega banar oss väg genom den sorlande människomassan och kommer fram till resterna av det nedbrunna huset.

Ett par meter innanför de svartsotiga plåtarna ligger fyra förkolnade kroppar i förvridna ställningar. En av dem ser ut att ha varit ett litet spädbarn.

Medan vi försöker ta reda på vad som egentligen har hänt, står människorna omkring oss som paralyserande av denna skräckinjagande syn.

- Det var en före detta pojkvän som gjorde det, säger Samantha Bienaime, en granne till den mördade familjen.
Hon sitter en bit ifrån folkmassan och ammar sin lille son.
- Den där killen hade flera gånger hotat att döda dottern i huset, bara för att hon hade lämnat honom. I natt kom han med en bensindunk och hällde ut den innan tände på, berättar hon.

Sen gör Samantha korstecknet och utbrister:
- Jag hoppas vid Gud att familjen får rättvisa!

Liksom alla andra här i Cité Soleil vet hon att chanserna att rättvisa skipas är små. Gärningsmannen tillhör ett av de beväpnade, kriminella gäng som sedan många år styr i denna förortsslum, med omkring 300 000 invånare.

Ett trettiotal gäng har delat upp kvarteren mellan sig och polisen vågar inte ge sig in i området, eftersom de ofta blir beskjutna. I stället är det FN-styrkan Minustah som med tungt beväpnade soldater försöker upprätthålla någon sorts lag och ordning. De kommer fram strax efter oss men ser vilsna ut, och de är misstrodda av många av invånarna sedan allt för många civila dödats i strider mellan gängen och FN-soldaterna.

Människorna som bor i Cité Soleil och i de andra slumområdena i Haiti är de fattigaste av de fattiga. Här finns inga vettigt fungerande avloppssystem, få skolor och nästan ingen elektricitet. I stort sett alla överlever på mindre än en dollar per dag.

Våldet är vardag, och inte minst kvinnor är hårt utsatta. Våldtäkter, misshandel och mord förekommer dagligen och bestraffas på sin höjd genom interna uppgörelser mellan gängen.

Men i hela Haiti har våld mot kvinnor länge varit närmast tabubelagt. Kvinno- och människorättsorganisationer har arbetat hårt för att föra upp frågan på dagordningen i detta Latinamerikas fattigaste land.

- Sedan ett par år tillbaka verkar polisen åtminstone tycka att kvinnomisshandel är ett brott värt att ingripa mot. Så var det inte tidigare, säger Pierre Espereance som är ordförande för ett nätverk av människorättsorganisationer.

I Cité Soleil finns dock inte någon polis att vända sig till när man känner sig hotad. Så när folkmassan börjar skingras vet alla att det här kan hända igen, kanske redan i morgon.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 22/9 2008.