Risk för epidemier i orkanplågad stad

GONAIVES. Den hårt orkandrabbade staden Gonaives i norra Haiti täcks av meterhögt, brunt och illaluktande vatten. Tusentals människor sitter på taken och väntar på mat och mediciner, allt medan hjälporganisationer understryker att risken för epidemier ökar.

Det är en överväldigande syn som möter DN i Gonaives, en stad av Malmös storlek. Vattenmassorna som de senaste veckorna fallit från fyra kraftiga stormar och orkaner - först "Fay" sedan "Gustav", "Hanna" och nu senast "Ike" - har dragit med sig enorma mängder lera från bergen, vilken nu lagt sig som ett täcke över staden.

Tusentals människor vadar omkring i midjehögt, brunt vatten som stinker av avföring och kroppar som ännu inte begravts. Många har tagit sin tillflykt till hustaken, där de sitter och väntar på undsättning sedan leran och vattnet trängt in i varje vrå av deras hem.

I en liten kyrka som undgått översvämning möter jag Idalia Matieu. Hon har åtta barn men ingen mat att ge dem. Hennes hus totalförstördes för en vecka sedan.

- Varje dag går jag ut på gatorna och tigger. Men det är svårt, nästan alla här är i samma situation, säger hon.

När DN frågar om hon inte fått mat av FN, skakar hon på huvudet.

- Vi är för svaga för att gå till matutdelningarna. Det är för mycket knuffande och bråk där, säger hon.

Ett femtiotal andra nödställda som står runt henne och lyssnar, mest kvinnor och barn, hummar instämmande.

Staden Gonaives har sedan en dryg vecka tillbaka varit fokus för hjälpinsatserna på Haiti. FN och en rad olika frivilligorganisationer finns på plats. Men trots det räcker inte resurserna till, vilket mycket beror på att den haitiska staten är i det närmaste totalt frånvarande.

Missnöjet med regeringens svar på katastrofen växer i takt med att hungern tilltar. Enligt organisationen Action Aid riskerar upp till tre miljoner haitier nu att drabbas av svält, eftersom årets skörd av ris och andra grödor närmast totalförstörts.

I en improviserad sjukstuga i den fattiga förorten Raboteau försöker Läkare utan gränser och ett kubanskt läkarlag ge grundläggande vård till dem som kunnat ta sig genom leran och vattnet. Väntrummen är fulla, för sjukhuset i staden är sedan länge översvämmat.

- Vi ser en oroande ökning av fall av diarré med blod i avföringen. Eftersom det är sådan brist på färskvatten tvingas många tvätta sina kläder i och dricka av det smutsiga vattnet, säger doktor Vladymir Gratia när han tar en kort paus i arbetet.

Han varnar för att epidemier nu kan uppstå i staden, och strax efter det kommer några av de kubanska läkarna och säger att de är oroliga även för sjukstugans sanitära situation. Ett lik har legat på gatan utanför i över ett dygn utan att något gjorts och nu är lukten stickande påtaglig.

De officiella dödstalen varierar mellan 300 och 500, men de flesta är överens om att det kan finnas ett stort mörkertal. Till många delar av landet, som till exempel längst i söder, har hjälpsändningarna ännu inte nått fram.

Erik de la Reguera

DN 2008-09-18