Orkanerna lämnade Haiti i misär

PORT-AU-PRINCE. Hunger och misär råder på Haiti. Fyra våldsamma oväder i följd har tvingat 800.000 människor att lämna sina hem, och hjälpsändningarna räcker inte till. DN har besökt en by som väntat i över en vecka på hjälp, trots att den nästan jämnats med marken.

Medan solen är på väg att gå ned över byn Cazale leker några barn intill en kullvräkt container som ser märkligt malplacerad ut. Den enorma våg av lera, grus och vatten som i spåren av orkanen "Ike" kom nedforsande från bergen kastade runt containern som en vante och lämnade den här, mitt på ett fält.

Byn runt omkring ser ut som en krigsskådeplats, med lera och bråte överallt.

- Allt hände på natten för åtta dagar sedan. Det hade regnat mycket och plötsligt brast något i berget, berättar elvaårige Enoc Ribén.

Hans familjs lilla tegelhus är ett av många i Cazale som sköljdes bort av vatten- och lermassorna på deras väg ned mot havet. Vågen hade en förödande kraft, lik en tsunami, och svepte i väg allt utom fasaden på Enocs hus.

- Min pappa, min syster och en av mina kusiner dog, säger han tyst.

Han är noga med att jag stavar hans systers namn rätt.

- A-s-n-a, det är så man skriver det, upprepar han om och om igen, som om bokstäverna vore det enda som fanns kvar av henne.

När jag tar några bilder på Enoc hör jag en röst som säger: "Vi är faktiskt alla offer här."

Det är Esther Remot som värdigt förklarar att jag också ska följa med och se hennes hus. Eller snarare det som finns kvar av det.

Vi kommer fram till något som mest påminner om en husgrund. Madame Remot slår ut med armarna och säger "här stod mitt hus". Nu är allt borta. Väggarna, möblerna, maten, husgerådet, kläderna. Esther Remot, liksom hundratals andra här i byn, äger bara kläderna hon har på kroppen.

Omkring 800.000 av Haitis nio miljoner invånare tros ha förlorat sina hem på liknande sätt de senaste veckorna. De fyra våldsamma tropiska stormar som dragit över landet på kort tid verkar ha krävt omkring 500 människoliv, men det kan finnas ett stort mörkertal.

Allra värst ansatt är staden Gonaives i norr, där tiotusentals människor är strandsatta. Men hela landet är drabbat. Situationen förvärras av att den haitiska staten visat sig oförmögen att hjälpa sina medborgare.

FN-soldater och olika hjälporganisationer står för det mesta av hjälpsändningarna, men de räcker inte till.

Många vägar är blockerade och tusentals människor är fortfarande isolerade från omvärlden. Landets president Réne Préval sade för några dagar sedan att katastrofen påminner om den i New Orleans efter "Katrina" - fast i ett helt land.

Nu hotar hungersnöd och epidemier att bryta ut.

Byn Cazale ligger bara ett par mil norr om huvudstaden Port-au-Prince. Men en dryg vecka efter att "Ike" dragit förbi har ännu ingen nödhjälp kommit fram.

- Vi har inte fått något över huvud taget, hit har ingen kommit, säger Esther Remot till DN.

Maten i byn är slut och som svar på frågan vad de kan äta pekar byborna sammanbitet mot träden, där det enda som återstår som mat är några enstaka frukter.

Erik de la Reguera

DN 2008-09-17