Svennis tredje raka

BUENOS AIRES. Mexiko och dess förbundskapten Sven-Göran Eriksson tog natten till torsdagen sin tredje raka seger på vägen mot VM i Sydafrika 2010. Men spelaren alla talade om efter matchen hade bara varit på planen i fyra minuter.

Det var upplagt för storm när Mexiko tog emot Kanada på hemmaplan på onsdagskvällen. Regnet öste ned, mittfältsdirigenten Pavel Pardo var skadad och för en gångs skull spelade inte hemmamatchen på Aztecastadion i Mexico City, där Mexiko är extremt svårslaget, utan i staden Tuxtla Gutierrez i den sydliga delstaten Chiapas.

I första halvlek såg Mexiko också lite handfallet ut. Kanadensarna backade hem och täckte upp ytor på ett föredömligt sätt, medan mexikanerna trillade boll utan att lyckas skapa särskilt mycket framför Lars Hirschfeld i Kanadas mål.

På Mexikos bänk satt nationalidolen Cuauhtémoc Blanco och såg bister ut. Blanco hade på onsdagen oväntat meddelat att han slutar i landslaget, vilket kom som en smärre chock för många av fans.

Den 35-årige Blanco har fått börja på bänken i de matcher som spelats under Sven-Göran Eriksson ledning, men många hade ändå hoppats på att han skulle vara med i VM.

Med 0-0 i halvtid hördes därför inte oväntat kritik i kommentatorsbåsen mot "Svennis" val av yngre förmågor som Carlos Vela och Giovanni dos Santos i startelvan i stället för veteranen på bänken.

Tretton minuter in i andra halvlek tystnade kritiken när Ricardo Osorio slog ett skruvat högerinlägg som Omar Bravo mötte perfekt med pannan. Publiken jublade i regnet och 1-0 till Mexiko blinkade på resultattavlan.

En kvart senare var det Rafael Márquez tur att visa att han kan använda huvudet. Den här gången kom målet på en hörna mot främre stolpen, där lagkapten Márquez kom framstörtande. Kanadas Ali Gerba reducerade kort därefter, men hemmasegern var aldrig hotad på allvar den här kvällen.

Och det var tur det, för Sven-Göran Eriksson. En poängförlust mot Kanada hade kunnat ge upphov till massiv kritik, inte minst mot hans lugna och för de mexikanska medierna ofta förbryllande lågmälda sätt att leda laget.

Nu muttrades det bara här och var över att Cuauhtémoc Blancos fick nöja sig med fyra minuters speltid.

Mexiko leder nu sin kvalgrupp efter att ha tagit maximala nio poäng på de första tre matcherna. Honduras är tvåa i gruppen med sex poäng, efter att ha slagit Jamaica med 2-0 på onsdagskvällen.

I det nord- och centralamerikanska VM-kvalet spelades också en rad andra matcher: USA besegrade Trinidad och Tobago med 3-0, Guatemala skåpade ut Kuba med 4-0, Costa Rica vann övertygande med 3-1 mot Haiti, och El Salvador slog Surinam med 2-0.

Erik de la Reguera

DN 2008-09-11