Ryssland och Venezuela i militärt samarbete

BUENOS AIRES. Ryska krigsfartyg är på väg till Venezuela och kommer antagligen att lägga till i landets hamnar i november eller december. Det sade Venezuelas president Hugo Chávez på söndagen.

Beskedet kom sedan en hög befälhavare inom den venezuelanska flottan i lördags meddelat att fyra ryska fartyg väntas anlända för en gemensam övning den 10-14 november i år.

Chávez tonade dock ned talet om övningar och datumen för dem.

- Vi befinner oss fortfarande i en förberedande fas och än är vi inte redo för något besök eller tänkbara övningar. Det blir inte av i september och inte heller i oktober, och kanske inte ens i november, sade Chávez i sitt teveprogram Aló Presidente.

Planerna är det senaste i en rad av tecken som tyder på att Venezuela och dess allierade Kuba och Nicaragua snabbt närmar sig Ryssland, såväl militärt som politiskt.

Medan Venezuelas vänsterregering vill stärka sina band till USA-kritiska nationer, har Ryssland efter Georgienkrisen fått ökat intresse av att öka sin närvaro i Latinamerika, en kontinent som i säkerhetspolitiska sammanhang ibland kommit att gå under beteckningen "USA:s bakgård".

Erik de la Reguera

DN 2008-09-08