Orkanen “Ike” på väg in över Kuba

BUENOS AIRES. Tiotusentals människor på Kuba och ön Hispaniola såg på söndagen med oro på hur den kraftfulla orkanen "Ike" tornade upp sig vid horisonten. Vindhastigheter på upp till 60 meter per sekund och ett ihållande, piskande regn väntades drabba de redan hårt prövade karibiska önationerna.

Rapporter om att orkanen "Ike" satt kurs rakt mot Kuba gav upphov till högsta beredskap på ön på söndagen.

- Alla här är rädda. Min familj sitter samlad framför teven och det ser verkligen ut som om orkanen kommer att dra in rakt över oss, säger Nancy Alonso Diaz när DN når henne på telefon i hemmet på ön Isla de Juventud, söder om det kubanska fastlandet.

- Mitt hus klarade sig undan större skador när orkanen "Gustav" drog in förra veckan. Men många av mina vänner och bekanta har förlorat allt de äger och har, så nu måste vi öppna våra portar och visa solidaritet med dem, säger hon.

I Nancys hemstad Nueva Gerona slog orkanen "Gustav" in med full kraft. På flygfoton går det att se den enorma förödelsen, som landets pensionerade ledare Fidel Castro nyligen liknande med effekterna av en atombomb.

Omkring 120.000 hus förstördes helt eller delvis och notan för återuppbyggnaden beräknas hamna på flera miljarder dollar. För landets ekonomi är det ett hårt slag, men det är än tyngre för de många familjer som tvingas börja om från noll.

Redan innan människorna på ön hunnit hämta sig från denna naturkatastrof började de första regndropparna från "Ikes" moln falla.

Med vindhastigheter nära 60 meter per sekund kategoriseras orkanen "Ike" som en fyra på Saffir Simpsons femgradiga skala och bedöms som "extremt farlig". När ovädret passerade de små Turks- och Caicosöarna på sin väg genom Karibien rapporterades stora materiella skador.

Allt tydde på att "Ike" skulle ta land i östra Kuba natten till måndagen svensk tid. Enligt det värsta scenariot kunde hela landet - inklusive huvudstaden Havanna - drabbas.

I Havanna förberedde sig därför invånarna genom att tejpa eller spika för fönster och dörrar, och hamstra vatten och matvaror i stadens butiker.

- Hittills förefaller folk här i Havanna ändå vara relativt sansade. De är vana vid stormar och de flesta tror att det värsta kommer att drabba den östra delen av landet, säger Eva Zettersten på Sveriges ambassad.

På söndagen fanns inga uppgifter om svenskar i riskområdena på öns östra delar.
- Generellt sett är antalet svenska turister på Kuba begränsat så här års, säger Eva Zettersten till DN.

Samtidigt verkade situationen förvärras i Haiti, där den tropiska stormen "Hanna" orsakade hundratals dödsoffer tidigare i veckan. Även om "Ike" inte väntades dra rakt in över ön Hispaniola, som utgörs av Haiti och Dominikanska republiken, så kunde de kraftiga regnen i orkanens kölvatten göra den humanitära situationen allvarlig.

Rapporter om epidimier har redan börjat komma från Haiti, liksom från de värst drabbade områdena på Kuba.

Efter att "Ike" passerat Kuba finns risk för att den får ny fart i de varma vattnen i Mexikanska golfen. I så fall hotas den amerikanska ögruppen Florida Keys, där evakueringar inleddes på söndagen, och möjligen även USA:s fastland.

Erik de la Reguera

DN 2008-09-08