Kubansk punkare riskerade fängelse

BUENOS AIRES. Den kubanske punkrocksångaren Gorki Águila fick på söndagen sin frihet åter, sedan den åtalspunkt om "farlighet" som hade kunnat ge honom fyra års fängelse strukits av domaren.

Nu dömdes Águila i stället till 600 pesos (omkring 300 kronor) i böter för förargelseväckande beteende.

- Det är nästan två månadslöner för mig, så jag fick be min far om hjälp, sade han till den spanska tidningen El Pais efter rättegången.

Águila är ledare för punkbandet Porno para Ricardo, som på Kuba gjort sig kända för sina uppkäftiga och ofta sexuellt explicita texter.

En av de låtar som fått myndigheternas att reagera heter "Quiere que yo le aplauda después de hablar su mierda delirante" (Han vill att jag ska applådera efter att han snackat sin galna skit") och handlar om Fidel Castro.

På den kommande skivan utlovas en uppföljare om landets nya president, Raúl Castro. Gorki Áugila har därför inte mycket hopp om att få slippa framtida besök av polisen.

- Jag släpptes bara på grund av den solidaritet som folk här och i omvärlden har visat mig, sade han vid den improviserade presskonferensen i Havanna.

Erik de la Reguera

DN 2008-09-01