Nära fiasko för Svennis

BUENOS AIRES. Sven-Göran Erikssons första match som Mexikos förbundskapten höll på att ta en ände med förskräckelse. Men när slutsignalen ljöd kunde svensken göra tummen upp: slutresultatet i VM-kvalet mot Honduras blev 2-1.

Omkring 100 000 åskådare hade kommit för att se Sven-Göran Eriksson göra debut på lagledarbänken på Aztecastadion i Mexico City. Och förväntningarna var högt ställda.

Om man skulle tro på landets tidningar och sportkommentatorer var matchen snarast en formsak, det givna första steget på vägen mot VM i Sydafrika 2010.

Men Honduras ville annorlunda. Bortalaget, som aldrig besegrat Mexiko på Aztecastadion, kämpade inledningsvis tappert och Inters David Suazo var en av flera spelare som visade prov på god teknik och förmåga till snabba omställningar.

I 35:e minuten kom kallduschen. Julio César de Leóns frispark från trettio meter skruvade sig in bakom Oswaldo Sánchez i Mexikos mål och 0-1 var ett faktum. Sven-Göran Eriksson fick finna sig i att gå till pausvila i underläge.

I början av andra halvlek flyttade Mexiko upp spelet. Men Honduras svarade med snabba kontringar som sånär hade drygat ut bortalagets ledning.

Oron hade börjat övergå i desperation på Aztecastadions läktare när "señor Eriksson", som han kallas i Mexiko, 25 minuter in i andra halvlek lät den rutinerade forwarden Cuauhtémoc Blanco komma in i stället för Fernando Arce.

Den långe och kraftfulle Blanco skapade oro i Honduras försvar med sina löpningar och starka huvudspel.

Tre minuter efter bytet, i den 73:e minuten, gick Blanco upp i en nickduell i motståndarnas straffområde. Bollen gick bakåt till mittfältaren Pável Pardo, som från straffområdesgränsen drog till med sträckt vrist rakt upp i målvakten Noel Valladares högra kryss.

Stadion exploderade i jubel och Sven-Göran Eriksson, vars spanska fortfarande är svag, flög upp från bänken och visade Pardo vad han tyckte om insatsen med en "tummen upp".

Tre minuter senare var det dags igen. Den här gången slog Pardo en flack frispark som seglade förbi alla huvuden och snöpligt studsade in vid bortre stolpen.

Även den här gången hade Blanco del i målet, eftersom han gav sin bevakare en rutinerad knuff i "rätt" ögonblick. Oschysst, menade upprörda spelare i Honduras, som skällde på domaren till den grad att Maynor Figueroa tvingades lämna planen efter att ha dragit på sig sitt andra gula kort.

Sedan var matchen i praktiken avgjord. Honduras kämpade tappert, men orkade aldrig på allvar hota "Svennis" mannar. Och när slutsignalen ljöd kunde svensken pusta ut.

För det blev en seger. Inte på långa vägar så enkel och smärtfri som många mexikanska medier hade förutspått. Men ändå: en seger.

Nu väntar ett par veckors arbetsro för Sven-Göran Eriksson inför nästa utmaning: Jamaica på bortaplan den 6 september. Under tiden kan han glädja sig åt att Mexiko leder sin VM-kvalgrupp, som också Kanada är med i.

Erik de la Reguera

DN 2008-08-21