Indianer protesterar mot exploatering

BUENOS AIRES. Perus regering utlyste undantagstillstånd i fyra provinser på måndagen sedan tusentals urinvånare blockerat vägar och ockuperat gas- och oljeanläggningar. Indianerna protesterar mot en rad nya lagar, som tillsammans kallas för ”djungelns lag” eftersom de öppnar Amazonasregionen för utländska investerare.

Omkring 3 000 krigsmålade indianer tog i lördags kontroll över en viktig motorvägsbro i djungelområdena i nordöstra Peru, som de nu blockerar. Samtidigt rapporterar tidningen La Republica att det statliga oljebolagets anläggningar i staden Imaza formligen belägrats av tusentals indianer beväpnade med pilbågar. Där uppges ett tjugotal poliser ha tillfångatagits.

Även i staden Cuzco och på flera håll i Amazonasområdet i östra Peru har gas- och oljeanläggningar drabbats av den senaste veckans protester, som intensifierades i helgen.

Regeringen utlyste därför undantagstillstånd i fyra provinser på måndagen, och enligt landets försvarsminister har militären beordrats att köra bort aktivisterna.

Beskedet kom sedan förhandlingar med proteströrelsens ledare havererat kvällen före.

– De insisterar på att marken är deras och begriper inte att naturtillgångarna tillhör alla peruaner, sade miljöminister Antonio Brack irriterat.

Men ledarna för Aidesep – en paraplyorganisation för en rad olika ursprungsfolk – sade sig önska fortsatta förhandlingar.

– Våra protester fortsätter. Men vi våldför oss inte på några mänskliga rättigheter. Det gör däremot regeringen, och värre lär det bli nu efter dessa hot, sade Alberto Pizango, ordförande i Aidesep.

Sedan president Alan Garcia tidigare i år drev igenom en rad dekret som gör det lättare för privata investerare att köpa upp mark i Amazonas har indianerna blåst till strid. De omkring 65 ursprungsfolken menar att ökad skogsnäring och gas- och oljeutvinning är ett direkt hot mot deras existens, eftersom många inte har papper på sin ägorätt.

Lagsamlingen kallas för ”djungelns lag” av indianerna, som också gärna påpekar att konflikten är en direkt följd av det frihandelsavtal med USA som skrevs under förra året.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 19 augusti 2008.