Mexikos zebror utrotningshotade

TIJUANA. Från att för 50 år sedan ha varit en håla med omkring 30. 000 invånare, har Tijuana i dag växt till en miljonstad med intensiv kommers. Den mexikanska gränsstadens rykte som präglad av ljusskygga verksamheter är dock svårt att sudda ut, inte minst sedan det maffiarelaterade våldet skjutit i höjden.

Det hotar nu att utrota en unik djurart: Tijuanas zebror.

Den tillfällige besökaren som vandrar längs Avenida Revolución i Tijuana möts i nästan varje gathörn av dessa randiga djur, som tålmodigt står och tuggar på halm i det brännande solskenet.

Alla har de en ägare bredvid sig, iklädd den sorts bredbrättade sombrero som vanliga mexikaner inte använt sig av sedan 1950-talet. Han (för det är alltid en man) försöker desperat locka turister till sin attraktion: ”Ey, gringo, kom och ta ett kort med zebran och vagnen”, säger han.

För enbart 40 kronor kan man få en polaroidbild med hela familjen uppradad i sombreror på den färgglada vagnen. Och vagnen, den dras av – just det – en zebra.

En av dessa zebror heter Ruben. Han ser ut som om han just anlänt från Afrika. Men i själva verket föddes han, liksom de andra, till åsna.

Av tradition målar fotograferna här sina åsnor randiga.

– Det sägs att det var i början av 1900-talet som nån kom på att åsnorna syntes bättre på fotografierna om man målade dem randiga. Sen dess har vi gjort så, säger Francisco Aguirre, Rubens ägare.

Han har stått här med sin zebra, vagn och kamera i femton år. Men på senare tid har affärerna inte gått bra. Efter den 11 september 2001 blev många amerikaner mindre benägna att korsa sitt lands gränser.

– Det märks av fortfarande. Men det verkar också som om folk i USA skräms av alla nyheter om maffiauppgörelser här. Det är svårt att få det att gå runt, säger Francisco med en suck.

Under tiden som vi pratar stannar ett par amerikanska tonåringar till vid Ruben och tar fram sina digitalkameror för att fota zebran. Francisco försöker förklara att de måste betala för det. ”Betala?” De båda killarna fnyser och går i väg.

Tijuanas zebror blev berömda på 1940-talet, då amerikanska filmstjärnor, proffsboxare och andra tillfälliga besökare förtjust poserade med de underliga djuren.

Men nymodigheten har blivit förlegad. Och Francisco är inte den ende av zebraskötarna som funderar på att sälja sitt djur och ta sig över gränsen till USA. Trots det kan han inte låta bli att säga:

– Känner du till popstjärnan Thalia? Hon var här och tog sin bild på min vagn!

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 16 augusti 2008.