Ingen kan bortse från Castros blogg

CUERNAVACA. Fidel Castro är inte president längre. Men när han under onsdagen fyller 82 år har han i stället förvandlats till Kubas mest inflytelserika bloggare.

På sin nya hemsida Cuba Debate skriver den gamle revolutionsledaren om allt från himmel till jord. Ofta rör det sig om känsliga ämnen, som landets utrikespolitik, vilket gör denna "blogg" omöjlig att ignorera för Kubas nya ledarskikt.

Sedan han insjuknade i en mystisk magåkomma för två år sedan har Fidel Castro dödförklarats ett otal gånger av sina belackare. Men då och då dyker videobilder upp som visar den avmagrade och vithårige ledaren ivrigt talandes med någon prominent gäst.

Och på bloggen känns den utmanande stilen igen. "Marknadens kanonmat" är titeln på ett av de senaste inläggen. I det skriver Fidel Castro att Georgiens regering aldrig skulle ha vågat anfalla Sydossetien, "om det inte varit för att George W Bush hade gett sitt tillstånd".

Bloggen har bara funnits i ett par månader. Men redan i mars förra året började hans "reflektioner" publiceras i regeringsorganet Granma.

Sedan dess har 82-åringen sprutat ur sig omkring 130 texter. Det rör sig uteslutande om politik - och tur är väl det. Fidel avstår från att skriva om hur hans sköterskor behandlar honom eller hur dagens kokta grönsakerna smakade.

Inte oväntat saknas dock en kommentarfunktion. Den "debatt" som antyds av namnet på bloggen blir därför snarast till en monolog.

Desto fler kommentarer finns på "Generacion Y", den kanske mest kända av de oppositionella kubanska bloggar som blommat upp på senare tid. Kvinnan bakom den heter Yoani Sanchez och är 32 år gammal. Nyligen tilldelades hon ett av Spaniens tyngsta journalistpriser.

Yoani får omkring 1.000 kommentarer per inlägg, något som få bloggare i världen kan skryta med. Och här saknas verkligen inte en dialog. Kommunismens kritiker och försvarare drabbar samman i en debatt som är lika passionerad som vardagsnära.

När Yoani Sanchez sökte tillstånd för att resa till Spanien och ta emot sitt pris blev hon nekad. Samtidigt anklagade Fidel Castro henne för att vara landsförrädare.

Trots det kan hon fortsätta skriva på sin ofta öppet regimkritiska blogg, vilket antyder att den tidigare så hårda statliga censuren börjar avta.

Enligt en rapport från en oppositionell människorättsgrupp har antalet politiska fångar på Kuba minskat från 234 till 219 sedan Raúl Castro kom till makten i februari.

Massmedierna är dock fortsatt ensidigt vinklade och de flesta av landets invånare har bara tillgång till internet på de få och för kubaner ofta hutlöst dyra internetkaféerna.

Erik de la Reguera

DN 2008-08-13