Kuba ger Ryssland sitt stöd

CUERNAVACA. Kubas president Raúl Castro gav sent på söndagskvällen sitt fulla stöd till Ryssland i den pågående konflikten i Georgien.

- Det är inte sant att Georgien bara försvarar sitt nationella oberoende. Det var Georgien som i maskopi med USA gav sina styrkor order att anfalla och försöka ockupera Sydossetiens huvudstad, sade Raúl Castro, enligt den spanska nyhetsbyrån EFE.

- Rysslands krav på ett tillbakadragande av invasionsstyrkorna är rättfärdigat och vår regeringen stödjer det, sade han.

De senaste veckorna har en rad tecken kommit som tyder på ett närmande mellan de forna allierade Ryssland och Kuba. Strax före krigsutbrottet sade Vladimir Putin att det var önskvärt att återupprätta de goda relationer som rådde mellan länderna under det kalla kriget.

Enligt obekräftade uppgifter i rysk press har den ryska militärledningen långt gångna planer på att använda Kuba som mellanlandningsbas för sitt långdistansflyg.

Erik de la Reguera

DN 2008-08-11