Oppositionspolitiker hindras ställa upp i Venezuelaval

PLAYA DEL CARMEN. Flera hundra kandidater - varav många ur den politiska oppositionen - ska nu hindras från att ställa upp i lokalvalen i Venezuela i november. Det har landets Högsta domstol slagit fast.

En av dem som nu inte får ställa upp i valet den 23 november är Leopoldo López, oppositionens starkaste kort i borgmästarvalet i Caracas. Beskedet från Högsta domstolen kom på tisdagskvällen och flera oppositionsledare reagerade bestört på beslutet.

De 272 kandidater som hamnar på svarta listan anklagas av landets riksrevision för att ha varit direkt eller indirekt ansvariga för korruption när de innehaft tjänster eller förtroendeuppdrag i stat eller kommun. De stängs därför av från politiska förtroendeuppdrag under tre års tid.

Men ingen av de 272 kandidaterna har dömts i domstol, och oppositionen hävdar därför att åtgärden inskränker deras konstitutionella rättigheter och att de är utsatta för en förföljelsekampanj av riiksrevisorn Clodosbaldo Russián, som anses stå nära landets president, Hugo Chávez.

Riksrevisionen försvarar sig dock med att en stor del av de strukna kandidaterna tillhör presidentens stödpartier.

Erik de la Reguera

DN 2008-08-06