CNN-journalist het kandidat i El Salvadorval

CUERNAVACA. Vänsterkandidaten och förre CNN-journalisten Mauricio Funes leder stort i opinionsmätningarna inför presidentvalet i El Salvador i mars nästa år.

Enligt en opinionsmätning som gjorts för tidningen Prensa Grafica har Mauricio Funes nu 31,1 procent av väljarsympatierna, medan hans främste utmanare, Rodrigo Avilia från det regerande högerpartiet Arena, har 24,8 procent av väljarstödet.

Funes representerar vänsterpartiet FMLN, som under 1980-talet var en av de stridande parterna i ett inbördeskrig som krävde omkring 75.000 dödsoffer i det lilla centralamerikanska landet.

Sedan fredsuppgörelsen 1992 har dock högern innehaft presidentmakten oavbrutet. Det är mot den bakgrunden man ska se FMLN:s val av Mauricio Funes, en tidigare politiskt obunden journalist med bakgrund på TV-kanalen CNN, som partiets kandidat i presidentvalet den 15 mars nästa år.

Erik de la Reguera

DN 2008-07-30

http://www.dn.se/nyheter/varlden/cnn-journalist-het-kandidat-i-el-salvadorval