Chávez lovar att ge spanske kungen kram

TIJUANA. Vapenaffärer i mång­miljardklassen i Ryssland, ryggdunkar med Vitrysslands isolerade ledare Lukasjenko och i dag, fredag, troligen kramkalas med Spaniens kung Juan Carlos. Så har Venezuelas president Hugo Chávez valt att lägga upp sin pågående Europa­turné.

Det har gått åtta månader sedan orden "varför håller du inte käften?" slapp ur en uppretad kung Juan Carlos på ett toppmöte i Chiles huvudstad Santiago. Då, i november förra året, var det nära att orsaka en diplomatisk kris mellan Spanien och Venezuela.

Men nu säger sig föremålet för monarkens vrede, Venezuelas president Hugo Chávez, vara redo att ta sin trätobroder i famn.

- Det ska bli ett sant nöje att ge kungen en kram. Men Juan Carlos, du vet väl att jag inte kommer att hålla tyst? sade Chávez skämtsamt i en tv-intervju inför mötet.

Hur stor värmen är i fredagens omfamning har mindre betydelse än själva symboliken i försoningsgesten. Kramen är helt enkelt nödvändig om Chávez ska kunna förbättra relationerna till José Luis Zapateros socialistiska regering, något som ligger i båda ledarnas intressen.

Stämningen kan dock snabbt bli kylig på nytt om Chávez gör ett alltför stort nummer av sin kritik av de nya och hårdare straff för illegal invandring som EU-länderna väntas införa 2010. Oljerika Venezuela hotade nyligen med indragna bränsleleveranser till de länder som sätter de nya bestämmelserna i verket.

Oljan var också en viktig punkt vid Chávez besök i Ryssland och Vitryssland tidigare i veckan. Inte minst utvinningen i det venezuelanska Orinocobältet, en av världens största kvarvarande oljereserver, stod högt på dagordningen.

I Moskva skrev Chávez under flera stora avtal med ryska gas- och oljebolag. Men för den venezuelanske presidenten var det viktigaste skälet till statsbesöket något annat: de ryska vapnen.

De senaste åren har Venezuela blivit en viktig kund för Rysslands vapenindustri och bara nu i veckan gjordes vapenaffärer för omkring sex miljarder kronor. Bland annat ska Venezuela köpa stridsvagnar av typ T-90C, ett tjugotal avancerade luftvärnssystem och tre ubåtar.

Det fick president Dmitrij Medvedev att tala om en "strategisk ­allians" mellan de båda länderna. Och Hugo Chávez ville inte vara sämre:

- Ryska trupper är välkomna i Venezuela, sade Chávez i en kommentar som fick fler än en bedömare att tro att ryska militärbaser planerades i landet.

Venezuelas utrikesdepartement gick dock snabbt ut med en dementi av detta.

Erik de la Reguera

http://www.dn.se/nyheter/varlden/chavez-lovar-att-ge-spanske-kungen-kram-1.556786

DN 2008-07-25