Socialdemokratiskt parti bildat på Kuba

TIJUANA. Ett nytt socialdemokratiskt parti, Arco Progresista (Progressiva regnbågen), har bildats på Kuba. Tre olika oppositionsgrupper ligger bakom partibildningen.

Enligt den spanskspråkiga upplagan av BBC är det de små oppositionsgrupperna Corriente Socialista Democrática (Demokratisk socialistisk strömning) och Partido del Pueblo (Folkets parti) som gått samman med en tredje Miami-baserad grupp vid namn Coordinadora Socialdemócrata en el Exilio (Socialdemokratiska exilkoordineringen) för att bilda det nya partiet Arco Progresista.

Enligt partiets nyvalde ledare Manuel Cuesta Morúa har det omkring 400 medlemmar, men "betydligt fler" sympatisörer i landet. Det kan dock inte räkna med att få ställa upp i några allmänna val, då kommunistpartiet är det enda parti som erkänns av staten.

Den socialdemokratiska proteströrelsen på Kuba har historiskt sett varit den del av oppositionen som regimen haft svårast att stämpla som USA-lakejer. Inte minst på grund av att de oförbehållsamt har fördömt den amerikanska ekonomiska blockaden mot Kuba och tagit avstånd från våldsamma samhällsomvandlingar.

Erik de la Reguera

http://www.dn.se/nyheter/varlden/socialdemokratiskt-parti-bildat-pa-kuba-1.600887

2008-07-24