Argentina i kris efter skattebråk

CUERNAVACA, MEXIKO. Marken skakar under fötterna på Argentinas president Cristina Kirchner sedan landets senat på torsdagsmorgonen överraskande röstat nej till ett förslag om att lämna de exportskatter som retat upp bönderna i landet oförändrade. I avgörandets stund svek till och med hennes egen vicepresident.

När Argentinas vicepresident Julio Cobos strax före klockan halv fem på torsdagsmorgonen lokal tid och efter 18 timmar av het debatt skulle lägga sin röst i sin egenskap av ordförande i senaten, stod det 36-36 mellan ja- och nej-lägren. Hans stämma sviktade när han sade:

- Jag röstar nej. Må historien döma mig.

Jubel utbröt genast bland de tusentals bönder och deras anhängare som följt dramat i direktsändning på storbildsskärmar i olika parker i huvudstaden Buenos Aires.

Desto tystare blev det bland Cristina Kirchners trogna kamrater i Peronistpartiet, vars aktivister senare kastade sten och ropade okvädingsord mot kongressbyggnaden

Stridsfrågan handlar om de exportskatter på framför allt sojabönor som regeringen höjde på eget initiativ i mars. Bönderna reagerade ursinnigt, inte minst eftersom exportskatten på sojan, deras mest lönsamma gröda, i ett slag höjdes från 35 till 44 procent.

När de fick reda på att en mekanism hade byggts in i den nya lagen, som automatiskt höjde skattesatsen om världsmarknadspriset skulle stiga, fick bönderna nog och gick ut i strejk.

Konflikten har i perioder lett till att köttdiskarna i Buenos Aires gapat tomma. Men oväntat många i medelklassen har ändå visat sitt stöd för bönderna, som anses ha stor del i att landet återhämtat sig så snabbt efter den ekonomiska krisen 2001.

Cristina Kirchners idé med skattehöjningen var enligt henne själv att "omfördela landsbygdens rike­domar". Men oppositionen anklagar henne för att vilja använda de ökade skatteintäkterna till att bygga politiska allianser med guvernörer i landet, något som förnekas kategoriskt av regeringen.

Nu väntar en svår period för Cristina Kirchner, som inte bara får finna sig i att hennes förslag om bibehållna exportskatter sänds tillbaka till kongressen för omarbetning.

Hon står också inför en möjlig regeringskris, sedan hennes vicepresident och flera tunga peronister i senaten - där Kirchner i teorin borde ha stöd av en majoritet - svikit henne i sista stund.

Cristina Kirchners popularitet har minskat dramatiskt sedan hon efterträdde sin man Néstor i december. Hennes kritiker anklagar henne för att ha skött konflikten med bönderna dåligt, vilket ska ha lett till ökad inflation, minskade exportintäkter och politisk instabilitet i landet.

Erik de la Reguera

http://www.dn.se/nyheter/varlden/1.775086