Rödakorsemblem användes vid fritagning av Betancourt

CUERNAVACA. Colombias president Álvaro Uribe erkände på onsdagen att Internationella rödakorskommitténs emblem användes - i strid mot Genèvekonventionen - vid fritagningen av Ingrid Betancourt för två veckor sedan.

Erkännandet kom sedan TV-kanalen CNN visat tidigare okända bilder från fritagningen, där Rödakorsemblemet syns på en armbindel som en av de förklädda soldaterna bär. Den helikopter som transporterade bort fångarna från Farclägret är på bilderna märkt med en annan logotyp, som tillhör en tidigare okänd spansk hjälporganisation.

Avslöjandet kan bidra till att förklara varför gerillasoldaterna lämnade ifrån sig sin värdefulla gisslan så lättvindigt. Tidigare har den colombianska regeringen gjort gällande att den lyckats lura gerillan framförallt genom att klona Farcledaren Alfredo Canos satellittelefonnummer och härma hans röst.

Otillbörligt användande av Röda korsets emblem kan enligt Genèvekonventionen räknas som en krigsförbrytelse.

- Vi beklagar det inträffade, sade president Uribe, som dock hävdade att beslutet om att använda Rödakorsemblemet togs av "ett nervöst underbefäl".

Erik de la Reguera

DN 2008-07-17

http://www.dn.se/nyheter/varlden/rodakorsemblem-anvandes-vid-fritagning-av-betancourt-1.701507