Jakten på “Doktor Död” pågår för fullt i Patagonien

CUERNAVACA. En intensiv jakt på nazistläkaren Aribert Heim pågår sedan några dagar i södra Chile. Doktor Död, som Heim kallades i koncentrationslägret Mauthausen, har lyckats undandra sig rättvisan i över 60 år och är den som står högst på listan över ännu levande krigsförbrytare från andra världskriget.

Nya uppgifter som Simon Wiesenthalcentret kommit över tyder på att den ökände österrikiske läkaren Aribert Heim fortfarande är i livet och bor i Patagonien, i gränstrakterna mellan Chile och Argentina.

- Han lever. Troligen befinner han sig i södra Chile, nära staden Puerto Montt, sade Efraim Zuroff, chefen för Simon Wiesenthalcent­ret, när han i onsdags anlände till Chiles huvudstad Santiago för att möta landets polischef och inleda efterforskningar på plats.
Enligt Zuroff har de nya uppgifterna "stor potential", men han ville inte dela med sig av några ytterligare detaljer innan han reste vidare till provinsen Patagonien. Om den nu 94-årige Heim grips och han befinns vara vid tillräckligt god hälsa för att kunna ställas inför rätta, skulle det innebära starten på den största rättegången mot en nazist på tre decennier.

Aribert Heim står högst på Simon Wiesenthalcentrets lista över efterlysta och ännu levande krigsförbrytare, framför allt på grund av de bestialiska experiment som han utförde på koncentrationslägerfångar under krigsåren.

Hans dotter bor sedan många år i Puerto Montt i Patagonien, och många nazistjägare misstänker att fadern också gömmer sig där.

Det förnekas dock av dottern, som tidigare sagt till chilensk polis att hennes far avled i cancer 1993. Men hon har inte kunnat visa upp någon dödsattest, vilket är ett måste om hon och hennes båda bröder ska kunna göra anspråk på de omkring nio miljoner kronor som finns på Aribert Heims olika bankkonton i Europa.

- Pengar har lett oss till krigsförbrytare tidigare. Låt oss hoppas att så sker igen, sade Efraim Zuroff vid onsdagens presskonferens.

Få individer har fått symbolisera sadismen i det nazistiska utrotningsmaskineriet såsom Aribert Heim, eller Doktor Död som lägerfångarna kom att kalla honom.

Vittnesmålen är många om hur denne 27-årige "läkare" torterade och utförde hundratals sadistiska experiment på sina patienter i koncentrationslägret Mauthausen i Österrike hösten 1941. Han var bara där i ett par månader men lämnade oförglömliga spår efter sig.

- Av alla läkarna i Mauthausen var doktor Heim den mest fruktade, sade Karl Lotter, en politisk fånge som överlevde.

Heim ska en gång fascinerat ha frågat en 18-årig judisk fånge hur denne kunde vara vid så god hälsa.

I stället för att behandla fångens såriga fötter bedövade han honom, skar sedan upp hans buk och plockade ut njurarna och kast­rerade honom, innan han högg av huvudet. Dödskallen använde han som brevpress.

Det är bara ett av hundratals exempel på till synes meningslösa övergrepp. Heim tjänstgjorde också bland annat i Ebensee, där han gjorde sig känd för att injicera bensin i fångars hjärtan för att sedan intresserat ta tiden på deras dödskamp.

Men hans historia är också historien om en omvärld vars överseende med krigsförbrytelserna varit betydande. Efter krigsslutet greps Heim men släpptes sedan snabbt av oklara skäl.

Han kunde i lugn och ro ägna sig åt gynekologi vid olika kliniker i Tyskland ända fram till 1962, då polisen slutligen efterlyste honom. Heim flydde till Sydamerika med hjälp av det nazistiska nätverket Odessa och har sedan dess lyckats undandra sig rättvisan, inte minst på grund av högt uppsatta vänner i kallakrigsårens militärregimer.

Såväl i Argentina, Chile som Paraguay och Brasilien har en rad kända nazister, bland annat Heims läkarkollega Josef Mengele, funnit en fristad.

Efter kalla krigets slut har dock dessa gömställen blivit allt färre och frågan är om den 94-årige Heim nu kan fly ännu en gång.

Erik de la Reguera

Fakta:

Simon Wiesenthalcentret är
baserat i Kalifornien, USA, och
grundades 1977 med det uttalade
syftet att arbeta för mänskliga
rättigheter. I praktiken har centret
dock ofta kommit att fungera som
”nazistjägare” och har genom åren
bidragit till att fl era tidigare högt
uppsatta nazister ställts inför rätta.
Centret har tagit sitt namn efter
den österrikiske judiske ingenjören
Simon Wiesenthal, som förlorade
många anhöriga i förintelsen.
Wiesenthal svor efter krigsslutet
att söka krigsförbrytarna med
ljus och lykta till dess att samtliga
ansvariga hittats och ställts inför
rätta.

DN 2008-07-11

http://www.dn.se/nyheter/varlden/jakten-pa-doktor-dod-pagar-for-fullt-i-patagonien