Svennis tar över Mexiko

MEXICO CITY . Sven-Göran Eriksson är Mexikos nya förbundskapten. Det står klart sedan "Svennis" och hans assistenter Hasse Backe och Tord Grip presenterats på en smått kaotisk presskonferens i Mexico City på tisdagen. DN var på plats.

Efter veckor av spekulationer och rykten i medierna stod de till slut där på scenen, Sven-Göran Eriksson, Hasse Backe och Tord Grip. De radade upp sig som tre "amigos" och höll upp var sin grön-röd-vit landslagströja i blixtarna från kamerorna.

- Jag är mycket stolt över att få bli Mexikos förbundskapten. Det är en stort land, ett enormt fotbollsland, och en stor utmaning för mig personligen, sade Sven-Göran Eriksson på en knackig spanska som fick en och annan av journalisterna på den välbesökta presskonferensen att småle.

Sven-Göran Eriksson tog formellt sett över förbundskaptensrollen redan på tisdagen, men eftersom interimtränaren Jesús "Chucho" Ramírez fått uppdraget att leda landslaget över de kommande fyra matcherna i juni, börjar inte svensken leda landslaget på allvar förrän om några veckor.

In i det sista var det dock oklart om Eriksson verkligen skulle få axla manteln som den gamle stjärnspelaren Hugo Sanchez lämnade för ett par månader sedan efter att ha misslyckats med att föra Mexiko till OS.

När Manchester City i måndags slutligen gav besked om Svennis framtid underlättades förhandlingarna. Men enligt sporttidningen Esto var en tredjedel av förstadivisionens klubbägare fortfarande skeptiska till Eriksson när de samlades för att fatta beslut på tisdagen.

Svenskens svaga spanska och hans bristande kunskaper om mexikansk fotboll hade dessutom fått flera tunga landslagsnamn, bland dem veteranen Jared Borgetti, att uttrycka skepsis.

- Oroa er inte. Jag är svensk, men har lärt mig såväl engelska som portugisiska och italienska i jobbet. Man ska vara bra dum om man inte klarar av att lära sig spanska med den grunden, sade Sven-Göran Eriksson, som nu ska bosätta sig i Mexico City.

Han får sällskap i Mexiko av Hasse Backe, som blir assisterande förbundskapten. Svennis gamla parhäst Tord Grip kommer dock att stationeras i Europa, troligen i Spanien, där han ska följa de mexikanska utlandsproffsens utveckling på nära håll.

När DN frågade hur viktigt det var att erbjudandet kom från ett landslag svarade Svennis:

- Det viktigaste var att det var ett "stort" erbjudande. Jag tog jobbet för den stora utmaningen som är VM 2010. Där ska vi göra bättre ifrån oss än tidigare.

Erik de la Reguera

DN 2008-06-04