Svennis i slutförhandlingar med Mexiko

CUERNAVACA, MEXIKO. På måndagen kom beskedet om att Sven-Göran Eriksson lämnar Manchester City. Nu tyder allt på att "Svennis" blir Mexikos nästa förbundskapten, sedan han rest till Mexico City för slutförhandlingar med förbundet. Ett besked väntas under tisdagen.

"Nu är han i Mexiko!", ropade rubrikerna i den mexikanska sportpressen på måndagen, sedan Sven-Göran Eriksson siktats i Mexico City kvällen före.

Att svensken verkligen anlänt bekräftades av tevebilder från ett hotell i den exklusiva stadsdelen Polanco, som vevades gång på gång i kanalen Televisa.

Därmed såg de senaste veckornas obekräftade uppgifter om att Sven-Göran Eriksson blir Mexikos nästa förbundskapten ut att vara på väg att besannas.

Inte minst som måndagen bjöd på ett annat efterlängtat besked: Manchester Citys ledning tackade för Svennis insatser under året som gått, men såg sig tvungen att avsluta hans kontrakt i förtid.

- Jag har trivts mycket bra under min tid i Manchester City och vill speciellt tacka supportrarna, spelarna och personalen för deras fantastiska stöd under säsongen, sade Sven-Göran Eriksson i ett uttalande på klubbens hemsida.

Enligt tidningen Manchester Evening News får Eriksson omkring 12 miljoner kronor i ersättning för det brutna kontraktet.

Oavsett sanningshalten i den uppgiften ger beskedet Svennis fria händer att förhandla med andra uppdragsgivare, som till exempel det mexikanska fotbollsförbundet. Redan för drygt en vecka sedan rapporterade DN att ordföranden i förbundet, Justino Compeán, sagt att Sven-Göran Eriksson var ensam kvarvarande kandidat till jobbet som förbundskapten.

Sedan dess har fler uppgifter framkommit om att Eriksson är på väg att ta över uppdraget som tränare i hundramiljonersnationen Mexiko. Ett besked kan komma redan på tisdagen.

- Ägarna i klubbarna som styr förbundet möts under tisdagen. Meningen är att den nya landslagstränaren ska presenteras i samband med en presskonferens direkt efter mötet, säger pressekreteraren på förbundet, Nallely Villanueva, till DN.

Svennis uppges ha blivit erbjuden ett kontrakt som sträcker sig fram till VM i Sydafrika 2010. Det som talar mot en överenskommelse är framförallt att ett antal tunga landslagsspelare har uttryckt oro inför Erikssons bristande spanskkunskaper, liksom hans bristande kännedom om mexikansk fotboll.

Erik de la Reguera

DN 2008-06-02