Colombiansk senator anklagas för Farckoppling

CUERNAVACA. Ett av den colombianska oppositionens starkaste kort inför kommande presidentval, senatorn Piedad Córdoba, utreds nu för samröre med Farc. Bevis för hennes och två andra kongressledamöters kopplingar till gerillan ska ha hittats i de datorer som beslagtagits i ett Farcläger.

De bärbara datorer och usb-minnen som den colombianska militären kom över i samband med den omstridda räden mot ett Farcläger på ecuadorianskt territorium i mars fortsätter att vara en till synes outtömlig källa till laddad information.

Nu menar åklagaren som leder utredningen att han har tillräckligt med bevis för att väcka åtal mot den liberala senatorn Piedad Córdoba, en av president Álvaro Uribes fränaste kritiker. Hon och elva andra personer misstänks för samröre med gerillan.

– Det här är en rökridå som regeringen lägger ut för att dölja den parapolitiska skandalen, sade Piedad Córdoba på fredagen sedan hon fått höra anklagelserna.

Den ”parapolitiska skandal” hon talar om har hittills lett till att drygt ett trettiotal parlamentsledamöter satts bakom lås och bom för samröre med de paramilitärer som dödade tiotusentals människor under åren kring millennieskiftet.

Nu kan en liknande ”Farcpolitisk skandal” vara på väg att rullas upp. Men eftersom Córdoba är senator ligger det på högsta domstolens lott att avgöra om hon och två andra parlamentsledamöter ska åtalas.

Córdoba förnekar inte att hon haft kontakter med Farc, då hon tidigare tillsammans med Venezuelas president Hugo Chávez deltagit i ett försök att få till stånd frigivanden av kidnappade.

Men åklagaren hävdar nu att det hittats bevis för att Córdoba varit Farcs förtrogna i den korrespondens och tusentals dokument som fanns i den dödade gerillaledaren Raúl Reyes datorer.

En Interpolutredning konstaterade nyligen att hårddiskarna inte har manipulerats. De indicier som påstås visa att Hugo Chávez gett ekonomiskt stöd till Farc, medan hans ecuadorianska kollega Rafael Correa ska ha tagit emot pengar av gerillan till sin valkampanj, avfärdas dock fortfarande av de anklagade.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter 24/5-08.