Tredje gången gillt för Fernández

MEXICO CITY. Invånarna i det västindiska landet Dominikanska republiken gav på fredagen Leonel Fernandez förnyat förtroende som landets president. Det blir hans tredje mandatperiod.

När 73 procent av rösterna i fredagens val räknats hade den liberale Leonel Fernandez fått 53 procent av väljarsympatierna, medan hans främsta rival Miguel Vargas Maldonado fick 41 procent. Det räckte för att Fernandez skulle utropa sig till segrare i valet.
Vargas Maldonado erkände sig snabbt slagen, även om han klagade över ”ett skamlöst användande av statliga resurser” i Fernandez kampanj. Den stora segermarginalen gjorde att det inte krävdes någon andra valomgång.
Dagarna före valet inträffade en rad smärre våldsincidenter, i vilka minst tre människor dödades och åtta skottskadades. Men på själva valdagen gick allt lugnt till, uppgav valobservatörer på plats.
Dominikanska republiken har sedan Leonel Fernandez kom till makten 2004 haft en ekonomisk tillväxt på omkring 8-9 procent per år, vilket gjort landet till en ekonomisk motor i Västindien.
Det senaste året har dock tillväxten avtagit, mycket på grund av den försvagade konjunkturen i USA. Fortsätter den utvecklingen kan Fernandez snabbt hamna i onåd hos befolkningen, som än så länge haft överseende med att sociala reformer uteblivit under hans mandatperiod.
Men på fredagskvällen var regeringspartiet PLD:s supportrar ute på gatorna och firade till fram på småtimmarna, allt medan rytmerna av den för landet så karaktäristiska merenguen genljöd i Santo Domingo.

Erik de la Reguera

DN 2008-05-17