Mexikansk gerilla utlyser vapenvila

LA PAZ. Den mexikanska vänstergerillan EPR meddelade på måndagen att den inleder en ensidig vapenvila, sedan en rad vänsterintellektuella gått med på att medla i konflikten med regeringen.

Beskedet kom i form av en skriftlig kommuniké som sändes till olika medier. I den framgår att gerillans ledning accepterar det krav på en vapenvila som bland andra förre biskopen Samuel Ruiz ställt för att medla i konflikten.
Ruiz agerade medlare även under slutet av 1990-talet, men då i konflikten mellan Zapatistgerillan i delstaten Chiapas och regeringen.

EPR, som främst verkar i delstaterna Guerrero och Oaxaca, har det senaste året genomfört flera kostbara attentat mot oljeledningar i Mexiko. I första hand kräver gerillan ett frigivande av två av dess medlemmar, Edmundo Reyes och Gabriel Alberto Cruz, vilka ska ha förts bort av militär i delstaten Oaxaca den 25 maj förra året.

Regeringen förnekar att något sådant gripande ägt rum och har i stället lovat att sätta hårt mot hårt i kampen mot gerillan.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-29