Fernando Lugo blir Paraguays nästa president

ASUNCIÓN. Segeryran på Asuncións gator och torg visste inga gränser natten till måndagen, sedan den förre biskopen och vänsterledaren Fernando Lugo utropats till segrare i presidentvalet i Paraguay. Coloradopartiets mer än 60 år långa styre i landet är därmed över.

Det blev en klar seger. Det kunde den befrielseteologiske tidigare biskopen Fernando Lugos anhängare konstatera sent på söndagskvällen - och det var inte utan att det var med en lättnadens suck.

Dagarna före hade präglats av hårda ord, smutskastning och rykten om valfusk, så en liten segermarginal hade riskerat att utlösa en politisk kris i Paraguay, ett land som har en historia fylld av militärkupper och riggade val.

Men när 92 procent av rösterna var räknade hade Lugo fått 41 procent av rösterna, medan Coloradopartiets kandidat Blanca Ovelar bara hade 31 procent och den förre generalen Lino Oviedo stannade på 22 procent av väljarsympatierna. Valdeltagandet låg på 66 procent.

- I dag har vi visat att även de små kan segra! I dag har vi visat det Paraguay som jag har drömt om. Det Paraguay som är allas vårt land, sade Fernando Lugo inför jublande anhängare.

Strax efter det meddelade Blanca Ovelar att hon erkände sig besegrad, ett besked som fick tusentals paraguayaner att ge sig ut på gator och torg för att fira. Fanor av diverse slag slog i den ljumma kvällsvinden, människor kramade om varandra och hundratals bilar körde runt och tutade i eufori.

Även i Buenos Aires, där många gästarbetande paraguayaner bor, firades det friskt i närheten av Obelisken i centrum.

Fernando Lugos seger betyder slutet på en epok i paraguaynsk politik. För första gången på 61 år tvingas Coloradopartiet lämna ifrån sig makten, en förlust som svider svårt, inte minst för den sittande presidenten Nicanor Duarte.

Han satte mycket på spel när han förra året lanserade sin tidigare utbildningsminister Blanca Ovelar som partiets kandidat, ett beslut som splittrade partiet och som efter ett omstritt primärval ledde till att en falang distanserade sig från presidenten.

Men Coloradopartiets förlust på söndagen får ändå främst tillskrivas att en majoritet av paraguayanerna var hjärtligt trött på den allt korruptare politiska klass som styrt landet sedan andra världskrigets slut.

Nu väntar en svår uppgift för Fernando Lugo, som måste försöka bilda allianser i kongress och senat för att inte bli handlingsförlamad i sitt maktutövande. Han har visserligen en rad sociala rörelser och flera små vänsterpartier i ryggen, men framförallt är det stödet av landets näst största parti, Liberalerna, som kommer att vara viktigt för honom.

Lugo har lovat bekämpa korruptionen, öka stödet till de fattiga och genomföra en jordreform; reformer som är tänkta att finansieras genom en omförhandling av ett för Paraguay mycket ofördelaktigt avtal med Brasilien och Argentina om produktionen av el i Itaipu-dammen.

Frågan är dock om Lugo, som är oerfaren som politiker, har den fingertoppskänsla som krävs för att arbeta sig igenom den snårskog som paraguyansk politik är.

Kör han fast kan han komma att utlysa val till en grundlagsförsamling, ett knep som bland andra vänsterpresidenterna Hugo Chávez i Venezuela, Evo Morales i Bolivia och Rafael Correa i Ecuador använt sig av före honom.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-21