Valdag i Asunción

En söndag i Asunción är normalt väldigt lugn, och då menar jag väldigt, väldigt lugn. Men i dag är det lite mer fart.

Det är upplagt för ett historiskt val när Coloradopartiet, som styrt Paraguay i 61 år, i dag utmanas av den förre biskopen och vänsterledaren Fernando Lugo.

Har haft några intensiva dagar här i Asunción och skrev ett längre reportage med en intervju med Lugo som gick i DN i fredags.

Och sen har det varit en rad mindre artiklar (här, här, här och här) om detta lilla sydamerikanska land med omkring sex miljoner invånare som annars lever i nästan total medieskugga.

I dag är folk ute och rör på sig. De går till valurnorna i skolorna och det surrar av förväntning, valdeltagandet tros bli högt och många hoppas på "un cambio" (en förändring).

Det återstår att se om det blir nån cambio på allvar, för även om Lugo vinner lär han få tampas med en kongress som domineras av "los colorados".

Vi avvaktar på vårt schweiziska hotell, allt medan medieföretagen under eftermiddagen släpper märkliga vallokalsundersökningar med procentsiffror hit och dit, men utan namn.

De får egentligen inte får publicera vallokalsundersökningar innan de officiella resultaten börjat ticka in, och på detta sätt verkar de tro att de kan gå runt den regeln, se t.ex. ABC Color och La Nacion. Det blir rätt mycket gissningslek över det hela och ärligt talat är det nog den konstigaste valbevakning jag sett.