“Lugo vann i Paraguay”

ASUNCIÓN. Enligt flera vallokalsundersökningar som tillkännagavs sent på söndagskvällen svensk tid segrade den förre biskopen och vänsterledaren Fernando Lugo i presidentvalet i Paraguay.

Lugo uppges ha fått mellan 41-43 procent av rösterna och segermarginalen till tvåan Blanca Ovelar från Coloradopartiet ska enligt tre olika vallokalsundersökningar vara mellan tre och sex procentenheter.

Om dessa uppgifter visar sig stämma bryts Coloradopartiets 61 år långa maktinnehav och Lugo, en tidigare oprövad politiker som är starkt influerad av den befrielseteologiska strömningen inom katolska kyrkan, får inrikta sig på att bilda regering tillsammans med de olika vänster- och mittenpartier som stött honom.

Den officiella rösträkningen hade dock knappt påbörjats när vallokalsundersökningarna publicerades och många bedömare manade till tålamod i väntan på de fullständiga resultaten.
Firande utbröt omedelbart i Asunción, trots att resultaten alltså bara var preliminära. Fyrverkeripjäser smattrade mot kvällshimlen och en och annan bil tutade om och om igen på de annars öde gatorna i staden.

Söndagens val förflöt relativt lugnt, även om vissa smärre incidenter registrerades av valmyndigheten. Ett drygt hundratal internationella valobservatörer från bland annat de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS var på plats för att kontrollera röstsammanräkningen, något som anses ha bidragit till att valet hittills följt regelboken mer än brukligt i Paraguay.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-21