Naziklenoder säljer i Paraguay

ASUNCIÓN. Tyska 60-talsschlager skrålar från radion på mitt lilla hotell, ett gökur gör sig berett att gala och en man sitter i allrummet och bläddrar förstrött i lokaltidningen Aktuelle Rundschau.

Scenen är som tagen från Tyskland, Schweiz eller Österrike. Men det här inte är Europa, det är Paraguays huvudstad Asunción.

Få länder i Latinamerika har ett så tydligt germanskt avtryck som Paraguay. De första tyskspråkiga invandrarna anlände i slutet av 1800-talet och sedan dess har de utgjort en liten men inflytelserik invandrargrupp.

En ström av medlemmar i den religiösa sekten mennoniterna, mängder av andra lycksökare och en och annan gammal nazist har enligt offciella siffror lett till att omkring 40.000 paraguayare i dag talar tyska som första- eller andraspråk. Det finns dock betydligt fler paraguayaner än så som har sina rötter i norra eller centrala Europa.

När man går på gatorna i Asunción stöter man ibland på märkliga företeelser som påminner om ett mörkt förflutet. Ett par leksaksaffärer har av någon anledning avsatt särskilda avdelningar till antikviteter - och inte vilka antikviteter som helst.

Här finner man järnkors och diverse nazistiska klenoder som SS-officerare i exil sålt av för att få in lite extra pengar. Nyligen ska en närmast perfekt vaximitation av Adolf Hitlers skalle ha sålts till en anonym samlare.

En rad högt uppsatta nazister flydde efter andra världskriget hit via Argentina. Bland dem fanns Josef Mengele, den nazistiska läkare som verkade i koncent­rationslägret Auschwitz-Birkenau och blev ökänd för sina sadistiska experiment på judiska fångar.

- Jaja, men det där är bara några få. Kom ihåg att de allra flesta tyskättlingar redan fanns här före kriget, säger Claude Hurard, den schweizisk-paraguayare som driver hotellet jag bor på.

Och visst, det är sant. Men en diplomat jag talar med säger samtidigt att det finns gott om nynazistiska kretsar i Asuncións elit.

Den mest beryktade av tyskättlingarna i Paraguay är Alfredo Stroessner, som styrde landet med järnhand under sin tid som diktator 1954-1989.

Stroessner är död sedan flera år, men fortfarande sitter hans politiska maktapparat Coloradopartiet vid makten. Nu på söndag kan partiet dock gå mot förlust för första gången, då den tidigare biskopen Fernando Lugo leder i opinionsundersökningarna inför presidentvalet.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-17