Colombia öppnar för fångutbyte med Farcgerillan

BUENOS AIRES. Larmrapporter om att den förra presidentkandidaten Ingrid Betancourt befinner sig nära döden i Farcgerillans djungelläger har den senaste veckan skakat Colombia. Landets regering öppnade därför på fredagen för ett fångutbyte.

Nya uppgifter om den fransk-­colombianska medborgaren Ingrid Betancourt framkom i veckan i Colombia, där hon blivit något av en symbol för de omkring 700 kidnappade som väntar på att få lämna Farcgerillans läger.

Efter drygt sex år i fångenskap uppges Betancourt ha besökt en lokal sjukstuga i provinsen Guaviare i sydöstra Colombia för några dagar sedan, där hon ska ha fått behandling för svår hepatit B och parasitsjukdomen leishmaniasis.

Därefter ska hon på nytt ha förts ut i djungeln av sina fångvaktare i Farcgerillan.

Sjukvårdarna på kliniken beskriver Betancourts tillstånd som allvarligt. Hon sägs ha varit svårt utmärglad och hennes möjligheter att tillfriskna i fångenskapen bedöms vara små eller inga.

Dessa uppgifter ledde på fredagen till att Colombias president Álvaro Uribe utfärdade ett dekret som gör det möjligt att utbyta fängslade gerillamedlemmar mot kidnappade, utan de förbehåll som tidigare funnits om vilken typ av brott som gerillamedlemmarna får ha begått.

Uribes initiativ mottogs försiktigt positivt av Betancourts anhöriga.

- Förslaget är ett steg i rätt riktning, men det finns fortfarande en del frågetecken som behövs rätas ut. Vi fruktar att gesten kan bero på att Uribe vet att Ingrid är mycket illa däran och att han vill slippa undan ansvaret för hennes död, sade Ingrid Betancourts ex-make Fabrice Delloye på fredagen.

De inofficiella förhandlingarna om ett frigivande av Ingrid Betancourt och ett fyrtiotal andra ur gerillans stora gisslan fick ett abrupt slut för en knapp månad sedan, i samband med en colombiansk attack mot ett Farcläger på den ecuadorianska sidan gränsen.

I attacken dödades ett tjugotal gerillamedlemmar, bland dem Raúl Reyes, som var gerillans nummer två och en av de viktigaste kontaktpersonerna i försöken att få till ett fångutbyte.

Enligt Ecuadors regering, som erkänt att den agerat mellanhand i förhandlingarna, var ett frigivande av Betancourt nära förestående när attacken ägde rum.

De senaste veckorna har dock gerillan i stället varit på reträtt, och den förefaller nu främst fokusera på att undvika nya angrepp.
Bristen på förtroende mellan parterna är med andra ord stor och det är därför osannolikt att Álvaro Uribes utspel kommer att leda till något konkret resultat, så länge det inte föreligger något konkret förslag om var utbytet ska äga rum och under vilka omständigheter.

Farc har upprepade gånger krävt att två kommuner i södra delen av landet ska demilitariseras, och att fångutbytet ska vara första steget mot fredsförhandlingar.

Det är dock inte Álvaro Uribe intresserad av, då hans militäroffensiv mot gerillan förefaller ge utdelning.

Samtidigt är båda parter i konflikten måna om att inte svärtas ned av Ingrid Betancourts eventuella frånfälle.

Inte minst som Frankrikes president Nicolas Sarkozy har engagerat sig i fallet och satt en hel del av sin prestige på spel för att få Betancourt fri.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-29