100 000 colombianer och venezuelaner i fredskonsert

BUENOS AIRES. Uppemot 100.000 colombianer och venezuelaner i vita t-tröjor med fredsbudskap samlades på söndagen för att se Juanes, Maná, Carlos Vives och många andra av Latinamerikas popstjärnor bjuda på stor fredsfestival på en bro vid gränsen mellan Colombia och Venezuela.

Den annars slumrande gränsstaden Cucutá förvandlades på söndagen till vad som såg ut som en latinamerikansk upplaga av Woodstockfestivalen. Vid samma gränslinje där tusentals unga soldater för en vecka sedan väntade på angreppsorder, böljade nu ett enormt vitt folkhav som ropade "fred utan gränser".

Initiativtagaren Juanes, känd för sin latinopop, hade på rekordtid lyckats dra ihop en uppställning av några av den latinamerikanska popens främsta. Han lyckades dessutom bevara en neutral bild av arrangemanget genom att i sista stund neka Colombias president Álvaro Uribe en plats på scenen.

I stället fick Uribe, hans rival Hugo Chávez i Venezuela och många andra regeringar i Nord- och Sydamerika inrikta sig på att slipa argumenten inför måndagens möte med de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-16