Sydamerikanska ledare skakade hand

BUENOS AIRES. Krigsrisken i norra Sydamerika förefaller ha minskat betydligt sedan ett toppmöte i Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo på fredagskvällen tagit en förbluffande vändning. Samtidigt kom uppgifter om att ännu en hög ledare för Farc-gerillan dödats i strid.

Det blev ett märkligt toppmöte, ja, kanske det märkligaste i Latinamerikas historia. Få gånger har diplomatiska förhandlingar utspelat sig så öppet och ärligt framför världens ögon. I direktsänd tv dessutom.

Ett tjugotal statschefer hade samlats i Santo Domingo för att försöka få stopp på den dramatiska eskaleringen av krisen i norra Sydamerika, som inleddes när en colombiansk räd in på ecuadorianskt territorium dödade Farc-ledaren Raúl Reyes och ett tjugotal andra gerillasoldater i lördags.

Det var efter en vecka av vedergällningshot och massiva trupprörelser som de trätande presidenterna nu skulle ses öga mot öga. Inte oväntat började det därför med ett hätskt
utbyte av anklagelser.

Ecuadors Rafael Correa krävde en ursäkt utan förbehåll av sin colombianske kollega Álvaro Uribe. Men svaret blev som tidigare: Uribe beklagade angreppet, samtidigt som han hävdade Colombias rätt att försvara sig mot attacker från gerillaläger i grannländer.

- Sedan 2004 har 40 gerillaattacker skett från baser i Ecuador, sade Álvaro Uribe.

Sedan anklagade han utan vidare Rafael Correa för att ha fått omfattande ekonomiskt stöd till sin presidentvalskampanj från Farc. Vid det laget var mötet på väg att spåra ur, inte minst när Correa demonstrativt gick på toaletten medan Uribe pratade.

Men en rad tunga presidenter från övriga Latinamerika lyckades lugna känslorna.

De båda kvinnliga presidenterna, Argentinas Cristina Kirchner och Chiles Michelle Bachelet, bidrog till en ändrad samtalston.

- Jag minns hur bra ni brukade komma överens för bara några år sedan. Vad hände, hur hamnade vi här? frågade Cristina Kirchner de tre surmulna presidenterna Rafael Correa, Álvaro Uribe och Hugo Chávez.

Där någonstans vände det. Efter ytterligare några timmar av mangling nåddes överraskande en gemensam resolution, i vilken Colombias ursäkt godtogs under förutsättning att något liknande aldrig mer skulle hända, samtidigt som Ecuador förklarade sig nöjt med ursäkten.

På slutet av mötet utbröt kramkalas och applåder medan de båda ledarna symboliskt skakade hand och sade att de var vänner.

Utanför denna politiska realitysåpa fortsatte dock kriget mellan Farc-gerillan och den colombianska staten. Militärkällor uppgav på kvällen att Farcledaren Iván Ríos dödats i strid i västra Colombia.

Ríos var medlem av gerillans högsta ledning, vilket - om uppgifterna stämmer - betyder att Farc förlorat två av sina sju främsta ledare på bara en knapp vecka.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-08