Toppmöte om Colombiakrisen

BUENOS AIRES. Hoten om vedergällning och de intensiva trupprörelserna i norra Sydamerika fortsatte på torsdagen. Samtidigt skärps tonläget inför ett krismöte där ledarna för kontinentens länder på fredagen ska försöka undvika ett förödande krig.

Krigsmullret mellan Ecuador, Venezuela och Colombia fortsätter, trots att de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS i onsdags kväll nådde en kompromiss till resolution om den colombianska räden in i Ecuador för en knapp vecka sedan.

OAS-resolutionen innehöll inte det skarpa fördömande av Colombias agerande som Ecuador hade krävt, och landets president Rafael Correa skärpte därför sina hot om vedergällning under en rundresa i Latinamerika.

Om inte Ecuador blir tillfredsställt, vet vi hur vi ska bli det med egna metoder. OAS och det internationella samfundet kommer att framstå som skyldiga genom sin tystnad och underlåtenhet, sade president Correa, sida vid sida med sin allierade Hugo Chávez i Venezuela.

Den utlösande faktorn bakom de senaste dagarnas kris, med truppuppladdningar längs gränserna och brutna diplomatiska relationer, var lördagens colombianska attack mot ett gerillaläger, två kilometer in på ecuadorianskt territorium.

Det var första gången som Colombia riktade en så omfattande attack mot ett Farc-läger i ett grannland, och bland de döda fanns Farc-gerillans andreman och språkrör, Raúl Reyes. USA har gett sitt uttalade stöd till Colombia, men nästan samtliga latinamerikanska länder har riktat kritik mot intrånget.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-06