Massiva protester i Colombia

BUENOS AIRES. Mitt under den pågående diplomatiska krisen i Anderna tågade tiotusentals människor i olika städer i Colombia för att protestera mot det gångna årtiondets brutala paramilitära våld mot civila.

Bara i huvudstaden Bogotá uppges minst 40.000 ha demonstrerat på torsdagskvällen. Många av demonstranterna ropade slagord mot president Álvaro Uribe, vars parti har visat sig ha komprometterande bindningar till dödsskvadronerna.

De paramilitära högergrupperna har det värsta människorättsfacitet av samtliga väpnade grupper i Colombia och bland andra Human Rights Watch har dokumenterat hur regeringstrupperna länge samarbetade med dem.
Paramilitärerna började växa på 1980-talet, när storgodsägare och företagare i städerna såg behov av att skydda sig mot gerillan.

I början av 2000-talet hade dessa grupper växt till en fruktad armé som styrde och ställde på landsbygden, där de terroriserade och mördade tusentals människor.

Blotta misstanken om vänsteråsikter räckte för man skulle mördas, lemlästas och dumpas i en massgrav.

Sedan några år tillbaka pågår en avväpningsprocess, men människorättsorganisationer riktar kritik mot hur den har skötts och menar att paramilitärerna fortfarande kontrollerar stora områden i Colombia.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-07