Kuba släppte politiska fångar

BUENOS AIRES. Fyra kubanska politiska fångar kunde på måndagen pusta ut med sina familjer i Spanien efter att ha frigivits på Kuba i helgen. Frigivandet kom till stånd efter påtryckningar från Spaniens regering.

Dissidenterna Omar Pernet, José Gabriel Ramón Castillo, Pedro Álvarez y Alejandro González Raga var utmattade men lyckliga när de landade i Madrid.
De fyra tillhör den grupp med 75 oliktänkande som fängslades 2003 efter anklagelser om samröre med amerikansk underrättelsetjänst. Människorättsorganisationer har upprepade gånger kritiserat massgripandet och de därpå följande skenrättegångarna.
Helgens frigivning ses av diplomater som en gest av god vilja från Castrobrödernas regim inför det formella maktskifte som kan komma när nationalförsamlingen möts för att utse ny regering på söndag.
Den sjuklige Fidel Castro har vid flera tillfällen de senaste månaderna antytt att han inte kommer att ställa upp till omval på presidentposten. Det skulle i så fall öppna för ett maktövertagande av hans fem år yngre bror Raúl eller någon annan i den högsta partiledningen.

Erik de la Reguera

DN 2008-02-18