Bombdåd utanför polishus i Mexico City

BUENOS AIRES. Mitt i fredagens lunchrusning exploderade en bomb i Mexico City, bara ett sextiotal meter från stadens stora polishus. En man dödades i explosionen och ytterligare två personer skadades. Polisen riktar misstankarna mot narkotikamaffian, men även vänstergerillan EPR finns på listan över tänkbara gärningsmän.

Stora materiella skador rapporterades från Chapultepecavenyn i stadsdelen Juárez, en av de mer välmående delarna av mångmiljonstaden. Två personer skadades i explosionen.

Polisen uppgav att den dödade mannen hade förlorat sina händer, vilket tyder på att han antingen bar på bomben eller försökte manipulera den i explosionsögonblicket. Enligt polisens tekniker var det tänkt att bomben skulle detoneras på avstånd med hjälp av en mobiltelefon.

Mannen har ännu inte kunnat identifieras, men däremot den kvinna som brännskadades svårt i attentatet och som tros ha haft en nära relation till den döde. Den unga kvinnan har sitt hem bara ett par kvarter från det hus där polis tidigare i veckan grep en av Sinaloakartellens främsta lönnmördare, en man smeknamnet "El Chilango".

Det har lett till misstankar om att dådet kan ha varit en hämndaktion för den senaste månadens många razzior och gripanden av flera av kartellens nyckelmän. Den senaste veckan har Sinaloa-kartellen förlorat droger och vapen till ett värde av 390 miljoner kronor i polisens och militärens offensiv mot organisationen.

Men även vänstergerillan EPR, som har sin bas i de sydliga delstaterna Guerrero och Oaxaca, finns på polisens lista över misstänkta. EPR grundades 1996 och gjorde inte mycket väsen av sig förrän förra året, då organisationen tog på sig ansvaret för en rad kostbara attentat mot oljeledningar i landet.

Erik de la Reguera

Publicerad i förkortad form i DN:s pappersupplaga den 17/2 2008.