Ny skandal skakar Lula

BUENOS AIRES. Brasiliens president Lula da Silva skakas nu återigen av en korruptionsskandal. En av hans ministrar tvingades nyligen avgå för kreditkortsfiffel, och flera andra ministrar förefaller ha ägnat sig åt liknande oegentligheter.

I förra veckan fick Matilde Ribeiro, Lulas minister mot rasdiskriminering, lämna sin post sedan hon erkänt att hon köpt lyxvaror på taxfreebutiker och betalat hyrbilar för weekendresor med sitt statliga kreditkort.

Hon blev därmed den åttonde regeringsmedlemmen som fått gå under Lulas år vid makten. Men enligt uppgifter i brasilianska medier kan skandalen bara ha börjat: regeringens kreditkortsutgifter har ökat åttafallt de senaste fem åren.

Bara under 2006 spenderade politiker och statstjänstemän drygt 270 miljoner kronor med sina statliga kreditkort. En stor del av dessa pengar togs ut som kontanter i bankomater, vilket gör det svårt att följa upp vad skattebetalarnas pengar har använts till.

Ett par ministrar har redan börjat återbetala en del pengar, som de säger sig ha fått för felaktiga utgifter på grund av "administrativa misstag".

President Lula da Silva har nu förbjudit kontantuttag med korten, men hans politiska motståndare menar att åtgärden är för liten och kommer alldeles för sent.

Erik de la Reguera

DN 2008-02-06