Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Jaha, vad händer i Chiapas då?

...undrar kanske en och annan.

En intressant text finns här, där Naomi Klein skriver om sitt besök i Chiapas och zapatisternas mörka (?) framtid.

Själv svarade jag nyligen så här på en läsarfråga i DN om samma sak:

"Zapatisterna har de senaste åren försökt bygga upp en nationell politisk rörelse som döpts till "La otra campaña" (den andra kampanjen). Namnet kommer sig av att rörelsen grundades mitt under kampanjen inför presidentvalet 2006.

Subcomandante Marcos och en rad andra maskerade comandantes har dragit nytta av en amnestilag och rest land och rike runt för att samla stöd. Uppslutningen och mediebevakningen har dock inte varit vad rebellerna hoppats, vilket inte minst berott på att de gjort sig ovänner med vänsterpartiet PRD och dess kandidat till presidentposten, Andres Manuel López Obrador.

Subcomandante Marcos avsikt var att bygga en utomparlamentarisk vänsteropposition mot López Obrador, som han trodde skulle vinna valet. Men när högerkandidaten Felipe Calderon i stället segrade fann sig zapatistledaren i ett slag isolerad.

Följden har blivit att zapatisterna, som i slutet av 90-talet åtnjöt brett stöd i Mexiko, nu bara har goda kontakter med rörelser på yttersta vänsterkanten.
I delstaten Chiapas är dock zapatisterna fortsatt starka och deras "autonoma kommuner" fungerar relativt väl. Subcomandante Marcos återvände till djungeln i Chiapas strax före nyår, enligt honom själv för att leda försvaret av dessa civila instanser, som allt oftare utsatts för förföljelser."

Börjar bli dags att ta en sväng dit. Nån som varit där nyligen och har förstahandsuppgifter?

You may also like...