Hungerstrejk pressar Chiles regering

BUENOS AIRES. Människorättsorganisationen Amnesty International uppmanade på tisdagen Chiles president Michelle Bachelet att ingripa för att rädda livet på mapucheindianen och aktivisten Patricia Troncoso, som är nära döden efter att ha hungerstrejkat i flera månader i fängelse.

Chiles regering pressas samtidigt av växande demonstrationer som kräver Troncosos frigivande.

- Om min död kan bidra till att ge mina bröder och systrar frihet, då är det värt det, sade Patricia Troncoso innan hon sjönk ned i den avgrund som läkarna nu varnar för kan vara svår att rädda henne från.

Hon lider av svår undernäring till följd av den hungerstrejk som hon inledde i oktober förra året. Troncoso avtjänar ett tioårigt fängelsestraff efter att ha dömts för "terrorism", vilket i praktiken innebär att hon satt eld på delar av en storgodsägares mark i södra Chile.

Domen har kritiserats av människorättsorganisationer för att terrorlagstiftningen tillämpades, vilket bland annat påverkar strafflängden. Mapuchefolkets rörelse kräver att den jord som odlades av indianerna före spanjorernas ankomst ska lämnas tillbaka till dem.

Erik de la Reguera

DN 2008-01-22