Vänsterpresident insvuren i Guatemala

BUENOS AIRES. Socialdemokraten Álvaro Colom svors på måndagskvällen in som Guatemalas nya president. På det viset bröts fem decennier av högerstyre i det lilla centralamerikanska landet.

- I vår sköra demokrati inträffade ett mirakel den 4 november. Tänk, trots allt, så vann vi. För första gången på femtio år kommer Guatemala att få uppleva en socialdemokratisk regering, sade Colom inför de församlade dignitärerna från olika delar av världen.

Den 57-årige ingenjören, som tidigare varit finansminister i en annan regering, har en gedigen uppgift framför sig. Guatemalas politiska system är allvarligt undergrävt av korruption och narkotikamaffians makt har växt oroväckande mycket de senaste åren.

Landet är också ett av Latinamerikas fattigaste, samtidigt som inkomstfördelningen är extremt skev.

Colom lovade därför på måndagen att skapa 700.000 nya arbetstillfällen och bygga 200.000 bostäder under sin fyraåriga mandatperiod.

Erik de la Reguera

DN 2008-01-15