Frigivna Rojas historia skakar Colombia

BUENOS AIRES. En oerfaren gerillasoldat förlöste henne med kejsarsnitt ute i djungeln. Sedan blev hon fråntagen sitt barn. Clara Rojas, en av de båda kvinnor som frigavs av Farcgerillan i torsdags, skakar Colombia med sina berättelser från tiden i gerillans läger. Trots det ger frigivandet hopp om en gryende fredprocess.

De dramatiska bilderna från frigivandet i den colombianska djungeln sydöst om huvudstaden Bogotá har vevats om och om igen i Colombias tv-kanaler det senaste dygnet. Inte minst de scener som visar hur Clara Rojas och Consuelo Gonzalez kramar om sina fångvaktare innan de med tårar i ögonen möter gruppen som sänts ut för att hämta dem.

Händelsen är full av symboler. Det var till exempel ingen slump att just Clara Rojas släpptes. Fortfarande sitter 774 personer, såväl civila som militärer, fängslade i Farc-gerillans djungelläger. Men av alla dem är den förre kandidaten till vicepresidentposten Clara Rojas kanske den som bäst symboliserar hoppet om fred i Colombia - ett land hårt polariserat av politiskt våld sedan mer än 40 år tillbaka.

Clara Rojas kidnappades av gerillan när hon reste runt och drev valkampanj tillsammans med sin vän och kollega, den förra presidentkandidaten Ingrid Betancourt, som kidnappades samtidigt. Det var den 23 februari 2002 - för knappt sex år sedan.

I isoleringen i djungeln inledde Clara Rojas en relation med en av de manliga gerillasoldaterna. Inom kort fann hon sig vara gravid. Ungefär samtidigt skildes de båda vännerna Rojas och Betancourt åt.

- Jag har inte hört något från Ingrid Betancourt sedan 2003, då gerillan delade på oss av "säkerhetsskäl", sade Clara Rojas - ett besked som inte gav mycket tröst till de fransk-colombianska anhöriga till Betancourt.

Ensam och utan tillgång till kvalificerad sjukvård bar Clara Rojas sitt barn under nio månader i djungeln. När värkarna började en dag i april 2004 var hennes enda stöd en gerillasoldat med tvåårig sjukvårdsutbildning.

- Förlossningen blev komplicerad. Barnet kom inte ut. Vi tvingades till kejsarsnitt. Det tog 40 dagar innan jag hade återhämtat mig, sade Clara Rojas till radiostationen Caracol.

Lille Emmanuel, som Clara Rojas döpt sin son till, hade brutit sin ena arm vid förlossningen. Han fick vård av en ung kvinnlig gerillasoldat under denna första månad. Men hans mor fanns alltid nära.

När Clara Rojas återhämtat sig fann hon att livet som småbarnsmamma i djungeln var allt annat än lätt. En sändning med mjölkpulver och några engångsblöjor kom fram till lägret, men det var svårt att vårda pojken.

Efter åtta månader tog gerillan hennes son ifrån henne.

- Jag krävde att de skulle ge mig honom tillbaka. Jag skrev flera brev till Manuel Marulanda (Farcs ledare). Men utan svar.

Det var inte förrän helt nyligen som hon hörde något om Emmanuel. Farcs ledning hade planerat att han skulle finnas hos Clara Rojas vid frigivandet. Venezuelas president Hugo Chávez, som agerade medlare, var med på noterna. Så till den grad att han i mellandagarna döpte hela frigivningsförsöket till "Operation Emmanuel".

Problemet var bara att Emmanuel inte längre fanns i Farcs våld. Han hade färdats en krokig väg via olika fosterfamiljer innan han slutligen hamnade på ett barnhem i Bogotá.

Precis innan Farc skulle hämta upp honom där, strax före nyår, fick regeringen nys om pojken. Snart kunde dna-teknik visa att det verkligen var Emmanuel.

Reaktionen från Farc blev att ställa in frigivandet. Men till slut och mycket på grund av internationellt tryck, kan nu mor och son ändå återförenas.

De frigivna bar med sig livstecken från sexton andra kidnappade och nu hoppas många i Colombia att Farc ska frige fler civila.

Gerillan förklarade dock på fredagen att de kräver en stor demilitariserad zon för att göra det, vilket regeringen tidigare avvisat.

Erik de la Reguera

DN 2008-01-12