“Hugo Chávez är mentalt sjuk”

LIMA. Venezuelas president Hugo Chávez är mentalt sjuk. Det anser oppositionspartiet Acción Democratica, som nu vill att landets högsta domstol avsätter honom.

Hugo Chávez har haft det motigt på sistone. För en dryg månad sedan förlorade hans ja-linje i folkomröstningen om den nya och socialistiska grundlag som han vill driva igenom.

Sedan blev hans försök att medla i den långdragna konflikten i Colombia en flopp. Och nu anklagas han av ett oppositionsparti för att vara sinnesförvirrad och därmed oförmögen att leda landet.

- Vi kommer att lämna in en rad bevis till högsta domstolen som visar att han inte är vid sina sinnens fulla bruk, sade Acción Democraticas ledare Henry Ramos på fullt allvar på måndagen.

Högeroppositionen, som fått blodad tand efter segern i folkomröstningen, försökte med samma taktik 2002. Den gången blev de dock utan framgång och troligen möter de samma öde denna gång.

Men Chávez är pressad, inte minst vad det gäller inrikespolitiken, vilket visas av att han bytt ut en rad tunga ministrar den senaste veckan.

Erik de la Reguera

DN 2008-01-08