Uppskjuten frigivning för gisslan i Colombia

CUZCO. De anhöriga till de kidnappade civila som den colombianska FARC-gerillan lovat frige fick på nyårsdagen finna sig i att inleda ännu ett år utan sina nära och kära. Detta sedan det redan försenade frigivandet skjutits upp ännu en gång.

Den här gången berodde förseningen enligt marxist-leninistiska FARC på bristande säkerhet i det område i närheten av staden Villavicencio där överlämningen väntas ske. Gerillan uppgav att intensiva patrulleringar av colombiansk militär pågår sedan flera dagar i närheten av den plats där de kidnappade hålls fångna.

Det förnekades snabbt av Colombias president Álvaro Uribe, som i stället anklagade gerillan för att ljuga och fördröja frigivandet medvetet.

En internationell kommission med flera höga diplomater från olika länder, bland dem Argentinas förre president Néstor Kirchner, väntar otåligt på besked om var de kan hämta upp de kidnappade.

Kommissionen flög in till Villavicencio från Venezuela för flera dagar sedan, sedan president Hugo Chavez tagit initiativ och agerat kontaktman med FARC.

Det var därför inte oväntat en frustrerad Chavez som i direktsänd TV på nyårsafton läste upp det brev i vilket gerillan beklagar att frigivandet måste skjutas upp på nytt.

- Jag har anledning att tro på att det verkligen pågår militära operationer i området. Det förefaller som om den colombianska regeringen ljuger, sade Chavez, och fortsatte:

- Vi kommer inte att avbryta operationen. Möjligen kan formen för frigivandet ändras, kanske blir det tal om en underjordisk frigivning, även om det är betydligt mer riskfyllt, sade den venezuelanske presidenten.

Colombias regering hävdar dock att den egentliga orsaken till förseningen är att gerillan inte vet var samtliga de tre kidnappade som väntas friges befinner sig.

Det rör sig om förre kongressledamoten Consuelo González, förre kandidaten till vicepresidentposten Clara Rojas och hennes treårige son Emmanuel. Det är just Emmanuel, som föddes i fångenskap och vars far är gerillasoldat, som den colombianska regeringen nu tror sig ha lokaliserat i en tidigare okänd fosterfamilj.

President Uribe uppmanade därför treåringens nära släktingar att lämna blodprov för att om möjligt kunna identifiera pojken med DNA-teknik.

Hugo Chavez, som haft en kylig relation till Uribe sedan han blev av med sitt medlaruppdrag för några veckor sedan, uttryckte skepsis inför de nya uppgifterna.

- Låt oss hoppas att det är på det viset. Men jag tror att Uribe ägnar sig åt att undergräva hela den här processen genom att lägga ut rökridåer, sade Chavez.

Medan ordkriget fortsatte väntade anhöriga till de över 700 kidnappade som sitter i FARC:s läger otåligt på att detta första steg mot förhandlingar mellan parterna, i så fall de första på fem år, skulle bli verklighet.

Erik de la Reguera

DN 2008-01-01