“Ja-sidan mot seger i Venezuela”

CARACAS. Venezuelas 16 miljoner röstberättigade gick på söndagen till valurnorna för att rösta ja eller nej till den nya "socialistiska" grundlag som Hugo Chavez vill driva igenom. Folkomröstningen ägde rum samtidigt som ihärdiga kupprykten gjorde stämningen spänd i Caracas.

Klockan halv tolv på kvällen svensk tid hade fortfarande inga officiella valresultat presenterats och vallokalsundersökningar får i Venezuela inte publiceras innan de första officiella siffrorna kommit. Men enligt nyhetsbyrån Reuters uppgav källor inom regeringen att Hugo Chavez ja-linje segrat med sex till åtta procentenheters marginal.

Den statliga valmyndigheten förklarade att röstprocessen flutit på bra vid de elektroniska valurnorna runt om i landet, trots ett antal smärre tekniska incidenter.

I huvudstaden Caracas ringlade köerna långa utanför vallokalerna. Två av dem som var där för att rösta var Luz Astorino och Ana Bucarito. De är studenter och tillhör den proteströrelse som växt fram på landets universitet.

- Jag ska rösta nej. Det är oroande att presidenten ska kunna utfärda undantagslagar. All makt ska inte ligga i en mans händer, oavsett vem det är, säger Luz Astorino.

Chavez kallar stundenterna för "bortskämda rikemansbarn" som tjänar USA:s intressen. Visserligen tillhör de flesta som sympatiserar med oppositionens nej-sida medel- och överklassen, men Chavez har denna gång också haft svårt att övertyga sina tidigare så trogna väljare i de fattiga förstäderna och på landsbygden.

Det är inte förrän i valrörelsens slutskede som ja-sidan, enligt flera opinionsinstitut, gått om nej-sidan. Det beror inte minst på att Chavez framställt folkomröstningen som ett ödesval för honom själv.

- En ja-röst är en röst är en röst på Chavez. En nej-röst är en röst på George W Bush, sade Chavez inför hundratusentals extatiska sympatisörer i fredags.

Regeringen i landet säger sig ha fått tillgång till ett dokument från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, som drar upp riktlinjer för hur Venezuela ska destabiliseras om ja-sidan segrar. Rykten om en nära förestående militärkupp florerade också i Caracas på söndagen och Chavez anklagade nyhetskanalen CNN för att vara en del av kupplanerna.

Kanalen hade av misstag låtit en skylt med texten "vem dödade honom" hänga kvar från ett tidigare inslag när bilder på presidenten visades.

Denna dramaturgi har, oavsett sanningsgraden i påståendena, gynnat Chavez, eftersom han kunnat frammana en bild av att hans bolivariska revolution varit allvarligt hotad.

Erik de la Reguera

DN 2007-12-02