Peru tog poäng av Brasilien

LIMA. Brasiliens stjärnor fick nöja sig med en poäng mot ett hårt kämpande Peru i det sydamerikanska VM-kvalet på söndagen. Samtidigt spelade Uruguay och Chile 2-2 i ett tempofyllt möte i Montevideo.

I Peru hade kvalmatchen mot Brasilien varit det hetaste samtalsämnet i flera veckor: inte minst Ronaldinhos fotskada och dennes eventuella ersättare stöttes och blöttes i medierna.

Men på söndagen stod till slut den fruktade mittfältsdirigenten där vid mittlinjen på Monumental-stadion i Lima, tillsammans med de båda andra i den brasilianska "gyllene triangeln", Robinho och Kaka.

De peruanska spelarna verkade dock inte påverkas av det. Ledda av den frenetiskt arbetande PSV Eindhofen-mittfältaren Jefferson Farfán satte de högsta press på de brasilianska stjärnorna från första början.
Ronaldinho fick inte mycket utrymme till att slå sina precisa passningar, och i stället var det Peru som var nära att ta ledningen när vänsterbacken Vargas efter drygt tio minuter sköt ett pressat skott som smet utanför vänsterstolpen.

Brasilien fortsatte som vanligt att rulla boll och vänta in sina lägen. Och efter en dryg halvtimme snappade Vagner Love upp en lös boll och bröt sig in straffområdet, där han så när lyckades placera in den vid bortre stolpen.

Och i 39:e minuten dök Kaka upp i sin favoritposition, mellan motståndarnas mittfält och försvar några meter utanför straffområdet. Omarkerad tog han emot bollen, vände snabbt upp och slog till med sträckt vrist. Det vobblande skottet ställde Perus annars utmärkte målvakt Butrón och Brasilien kunde gå till pausvila i 1-0-ledning.

I andra halvlek fortsatte Peru sätta press på bollhållaren och Brasilien backade hem allt mer. Långsamt lyckades Peru nöta ned den brasilianska försvarsmuren. I 70:e minuten fick de en vänsterhörna som studsade ut till den ständigt aktive vänsterbacken Vargas. Han slog till på halvvolley, bollen ändrade riktning på Lucio och 1-1 var ett faktum.
De sista tjugo minuterna böljade fram och tillbaka och båda lagen hade flera halvchanser. På övertid var det bara millimeter som räddade Peru när en brasiliansk nick i ribban fick Monumental-stadion att hålla andan.

Uruguay och Chile spelade samtidigt en underhållande 2-2-match i Montevideo, där hemmalaget tog ledningen genom Suárez. Chile vände dock underläget till en 2-1-ledning tack vare Salas och för en stund såg det ut som om laget skulle besegra Uruguay för första gången någonsin i Montevideo. Tio minuter från full tid fastställde dock "El loco" (Galningen) Abreu slutresultatet 2-2.

Erik Gustafsson

DN 2007-11-19